Επικαιροτητα

Έσβησε η "ωραία Αθηναία"

Ψηλή και αρχοντική, η Λόλα-Καλιρρόη Ζολώτα, το γένος Ρίτσου, υπήρξε μια από τις κομψότερες παρουσίες της παλιάς Αθήνας - Πάντοτε διακριτική, προτιμούσε να διατηρεί χαμηλό προφίλ και να παραμένει στη σκιά του συζύγου της, του "καθηγητή", όπως ήθελε να τον αποκαλούν...

 

 

Έφυγε από τη ζωή η Λόλα Ζολώτα, χήρα του καθηγητού Πανεπιστημίου Ακαδημαϊκού Ξενοφώντος Ζολώτα, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της Οικουμενικής Κυβέρνησης 1989-1990 και ήταν ο μακροβιότερος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Ψηλή και αρχοντική, η Λόλα-Καλιρρόη Ζολώτα, το γένος Ρίτσου, υπήρξε μια από τις κομψότερες παρουσίες της παλιάς Αθήνας. Πάντοτε διακριτική, προτιμούσε να διατηρεί χαμηλό προφίλ και να παραμένει στη σκιά του συζύγου της, του «καθηγητή», όπως ήθελε να τον αποκαλούν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έκανε σπάνια δημόσιες εμφανίσεις, ακόμα και την εποχή που ο άνδρας της της ήταν πρωθυπουργός. 

 

Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για την ωραία Αθηναία που παντρεύτηκε τον διεθνώς αναγνωρισμένο οικονομολόγο, Ξενοφώντα Ζολώτα το 1958 και πέρασε στο πλευρό του σχεδόν μισό αιώνα στο προσωπικό τους καταφύγιο, το διαμέρισμά τους στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μέχρι τον θάνατο του συζύγου της το 2004. 

Παρά τη σημαντική διαφορά ηλικίας που τους χώριζε, η σχέση αγάπης με τον σύζυγό της αποτέλεσε πρότυπο συζυγικής ευτυχίας, την οποία μοιράζονταν με τους στενούς τους φίλους, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γιώργος Ράλλης, ο Παναγιώτης Παπαληγούρας και δεκάδες άλλοι σπουδαίοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες της εποχής.

 

Αρχετυπικό σύμβολο της οικοδέσποινας, η Λόλα Ζολώτα παρέμεινε απόλυτα υπεύθυνη για τη συνοχή του σπιτιού μέχρι το τέλος. Όπως η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Βήμα το 2011 ήταν χαρά της να φιλοξενεί κόσμο σπίτι της. «Νομίζω πως όλοι θυμούνται τα γεύματα εδώ. Στον Ξενοφώντα άρεσε να ανακατεύει τον κόσμο. Καθηγητές, γιατρούς, πολιτικούς. Ποιον να πρωτοθυμηθώ; Ο Καραμανλής, ο Γιώργος Ράλλης, παιδικός φίλος του Ξενοφώντα, ο Παπαληγούρας, οι ακαδημαϊκοί βέβαια... full, και η συζήτηση ήταν πάντα πολύ ενδιαφέρουσα», είχε πει χαρακτηριστικά.  

 

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.