Επικαιροτητα

Άδειες και επιδόματα που δικαιούνται οι νέοι γονείς

Διαβάστε όλα όσα ισχύουν από την νομοθεσία για την προστασία της μητρότητας αλλά και για τις παροχές στους εργαζόμενους γονείς.

Σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις καθορίζουν την προστασία της μητρότητας στην χώρα μας αλλά και τις παροχές στους εργαζόμενους γονείς σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του 2000 - 2001, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 11 του νόμου 2874/2000 και ισχύει έως σήμερα, η διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται στις 17 εβδομάδες για τις εργαζόμενες σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Από αυτές, τις 8 εβδομάδες πρέπει να πάρει η εργαζόμενη πριν από τον τοκετό και τις υπόλοιπες 9 μετά.

Η τήρηση των χρονικών διαστημάτων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που η εργαζόμενη γεννήσει πρόωρα, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, έτσι ώστε ο χρόνος της άδειας να φθάνει συνολικά τις δεκαεπτά.

Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας

Ταυτόχρονα υπάρχει και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, η οποία θεσμοθετήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 142 του ν. 3655/2008. Πρόκειται για μορφή αδείας η οποία χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας ή και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας.

Έχει διάρκεια 6 μήνες. Το διάστημα αυτό η εργαζόμενη επιδοτείται και καλύπτεται ασφαλιστικά - από τον Ο.Α.Ε.Δ. σύμφωνα με το κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σε απόφαση του υπουργού Εργασίας, αποσαφηνίζονται οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης παροχής. Τονίζεται ότι η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας χορηγείται στη μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ, εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα και για την εναλλακτική χρήση του μειωμένου ωραρίου ως άδειας για φροντίδα του παιδιού καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τις ρυθμίσεις της εκάστοτε ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Ε.Ε.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των ετών 2004-2005.(Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2004-2005).

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.