Επικαιροτητα

Η απουσία της Τουρκίας μείωσε τις προσδοκίες

"Καλή ατμόσφαιρα". "Καλά λόγια για τις σημαντικές ελληνικές προσπάθειες στο προσφυγικό"."Συζήτηση για όλα τα θέματα της Συνόδου και της οικονομίας", αυτά ήταν τα κύρια θέματα της συζήτησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

 

 

O πρωθυπουργό ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης των ελληνικών υποχρεώσεων και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ να συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ.Τσίπρα, καθώς είχε στα χέρια του τη θετική εισήγηση του επικεφαλής της υπηρεσίας υποστήριξης μεταρρυθμίσεων Μ.Φερβέη.


"Κάνεις καλή δουλειά με τους πρόσφυγες, συνέχισε", ήταν τα λόγια με τα οποία ο Γιούνκερ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.


Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, έγινε συζήτηση και για το θέμα της ελληνικής οικονομίας, με την πλευρά της Κομισιόν να εξηγεί στον πρωθυπουργό το διακύβευμα της πρώτης αξιολόγησης και τους όρους που διέπουν μια πετυχημένη εξέλιξη.


Ωστόσο η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα μείωσε τις ελληνικές προσδοκίες που περίμεναν να βρεθεί η χρυσή τομή με την Τουρκία στο προσφυγικό, καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.


Γιούνκερ και Τσίπρας αντάλλαξαν απόψεις και για το άλλο μεγάλο θέμα της συνόδου, αυτό του λεγόμενου Brexit. "Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για συμφωνία", δηλώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το θέμα της παραμονής του Η.Β. εντός ΕΕ και το προσφυγικό.


"Σας παραινώ να παραμείνετε να παραγωγικοί στη συνεισφορά σας", λέει απευθυνόμενος στους 28 ηγέτες της ΕΕ και σημειώνει πως «δεν θα υπάρξει καλύτερη στιγμή για συμβιβασμό", καθώς "πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική των προχωρημένων διαπραγματεύσεων".


Ο Ντ.Τουσκ προχωρεί σε αυτές τις επισημάνσεις στο κείμενο της επίσημης επιστολής πρόσκλησης των "28" στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο, τη μοναδική της ημέρας καθώς μετά την ακύρωση της επίσκεψης Νταβούτογλου, ακυρώνεται και η λεγόμενη “μίνι σύνοδος”, της συμμαχίας των προθύμων για το προσφυγικό.


Το βασικό θέμα ως εκ τούτου θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι το προσφυγικό, με τον Ντ.Τούσκ να σημειώνει στο ίδιο γράμμα ότι "θα είναι μια τεράστια ήττα, τόσο για την ΕΕ, όσο και για το Η.Β., και γεωπολιτική νίκη για αυτούς που θέλουν να μας διαιρέσουν".


"Θα δουλέψουμε στη βάση της πρότασης της 2ας Φεβρουαρίου, με τις τεχνικές και νομικές διευκρινίσεις πάνω στις οποίες εργάστηκαν οι Σέρπας και σας μοίρασα σήμερα", ενημερώνει. "Όλα όμως τα πολιτικά ερωτήματα παραμένουν ανοικτά", αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου και συνεχίζει λέγοντας πως "ο σκοπός είναι μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη συμφωνία".


Με βάση την επιστολή Τουσκ, οι ηγέτες θα συζητήσουν σε πρώτη φάση το απόγευμα της Πέμπτης το θέμα του Η.Β., θα περάσουν στο προσφυγικό κατά το δείπνο και θα επιστρέψουν στο Η.Β., το πρωί της Παρασκευής.


Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι "28" θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό και θα διαβαστούν οι εκθέσεις της Κομισιόν για την κατάσταση στα Σύνορα.



"Η πρόοδος ως τώρα δεν είναι ικανοποιητική", αναφέρει ο πρόεδρος και συνεχίζει λέγοντας "πως θέλω να κρατήσουμε ισχυρή την πίεση προς υλοποίηση όλων των σημείων της στρατηγικής μας".

 

ΠΗΓΗ: real.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.