Επικαιροτητα

ΑΡΚΑΔΙΑ: Γαλακτοβιομήχανοι "ρίχνουν" μικρομεσαίους κτηνοτρόφους

Την Κυριακή (4/10) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Τρίπολη με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περ. Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ).

H σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την απαράδεκτη, ξαφνική απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας "ΗΠΕΙΡΟΣ" να διακόψει τη συνεργασία με τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους σε Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία, οδηγώντας  δεκάδες κτηνοτρόφους στην απόγνωση αφού δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία: 

"Από τη συζήτηση φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι γαλακτοβιομήχανοι και τα διάφορα "κοράκια" που εμφανίστηκαν ξαφνικά, προσπαθούν να ρίξουν ακόμα περισσότερο τις ήδη εξευτελιστικές τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Το γεγονός άλλωστε ότι με το που προέκυψε το πρόβλημα εμφανίστηκαν διάφοροι μεσάζοντες που δουλεύουν για λογαριασμό συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, ρίχνοντας  κατά 12 λεπτά την τιμή, στα 45 λεπτά το γίδινο και 75 λεπτά το πρόβειο ανάλογα με την περιοχή, αποδεικνύει τους εκβιασμούς που δέχονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης, που συνεχίζοντας την πολιτική και το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, την ΚΑΠ, στηρίζει και ενισχύει την ασυδοσία των βιομηχάνων που θησαυρίζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω διαφόρων "αναπτυξιακών προγραμμάτων", ανοιχτών τιμών στα προϊόντα μας, αθρόων εισαγωγών γάλακτος από χώρες τις ΕΕ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ, ρίχνοντας κατακόρυφα την τιμή του εγχώριου γάλακτος.

Συζητήθηκαν επίσης και τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και αγρότες που οξύνονται καθημερινά.

Όπως ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, βλέπουμε καθημερινά να  διογκώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της  πολιτικής  της κυβέρνησης, της ΚΑΠ της ΕΕ και της νέας αναθεώρησής της που θα έχει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος μας. 

Εκτός από την τιμή στο γάλα που μειώνεται καθημερινά, συζητήθηκαν ζητήματα όπως η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι ανοιχτές τιμές, ο αποχαρακτηρισμός περιοχών από μειονεκτικές και η εξαίρεσή τους από τις εξισωτικές ενισχύσεις, το κόστος παραγωγής, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει πολλές από τις ζημιές που έχουν υποστεί διάφορες καλλιέργειες και μια σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Για όλα τα παραπάνω αποφασίστηκε η ΟΑΣΠΠ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι να πάρουν πρωτοβουλίες ανάδειξης της αιτίας των προβλημάτων, ενημέρωσης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά και αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων.

Να διεκδικήσουμε οργανωμένα, μαζικά και αποφασιστικά:

  • Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. 
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα. 
  • Μείωση των τιμών στο ρεύμα και τις ζωοτροφές. Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση των ζώων.
  • Την άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις νόσους και καιρικά φαινόμενα με συμμετοχή και του κράτους και όχι να στηρίζεται αποκλειστικά και  μόνο στις εισφορές των αγροτών.
  • Να υπάρξει εξειδίκευση σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν έναντι των μεγαλοαγροτών της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα ΠΑΑ.
  • Χορήγηση των ενισχύσεων με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15.000 ευρώ.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και με τους εκβιασμούς της γαλακτοβιομηχανίας "ΗΠΕΙΡΟΣ", αφού όπου σταθεί και βρεθεί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί μιλάνε για την ανάπτυξη που έρχεται και το τέλος των μνημονίων. 

Εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια και τα κοπάδια μας". 

 

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.