Επικαιροτητα

Κλείνει το ΕΛΙΝΥΑΕ στην Τρίπολη - Απολύθηκε τρίτεκνη μητέρα

Κλείνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας (ΕΛΙΝΥΑΕ) στην Τρίπολη και η υπεύθυνη του παραρτήματος Παναγιώτα Πανούση, καλεί την Πέμπτη (15/11) σε δίωρη στάση εργασίας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου:

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης για απολύσεις και κλείσιμο παραρτημάτων!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (12/11) την απόφασή της για κλείσιμο του Παραρτήματος Τρίπολης (που καλύπτει την περιοχή της Πελοποννήσου) και την απόλυση της εργαζόμενης σε αυτό (μητέρας τριών παιδιών, εκλεγμένης στο ΔΣ του Σωματείου του ΕΛΙΝΥΑΕ και στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας). Η Διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ δημιουργεί εκτός των άλλων εμπόδια στη λειτουργία του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ, αφού η εργαζόμενη είναι εκλεγμένη στο πενταμελές ΔΣ του σωματείου.

Η απόλυση και το κλείσιμο του Παραρτήματος Τρίπολης έρχεται σε μια περίοδο όπου μόλις ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο μελέτης (προϋπολογισμού 30.000 € που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί) που υλοποίησε το Παράρτημα σε συνεργασία με στελέχη του Ινστιτούτου από την Αθήνα (αφορούσε την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Μεγαλόπολης) και ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους της Περιφέρειας για υλοποίηση άλλης αντίστοιχης μελέτης, πολλαπλάσιου προϋπολογισμού, σε άλλη περιοχή της Πελοποννήσου.

Στην ουσία προχωρά η υλοποίηση της απόφασης  της προηγούμενης Διοίκησης του ΕΛΙΝΥΑΕ για 17 συνολικά απολύσεις και κλείσιμο 5 παραρτημάτων. Οι απολύσεις πραγματοποιούνται σταδιακά - «σαλαμωτά» με σκοπό τη μείωση των αντιδράσεων. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου είμαστε για άλλη μια φορά απλήρωτοι, χωρίς να υπάρχει σαφής δέσμευση της Διοίκησης για το χρόνο πληρωμής των δεδουλευμένων μας.

Η λεγόμενη «επανεκκίνηση» ή «επανασύσταση» του ΕΛΙΝΥΑΕ που επικαλούνται οι κοινωνικοί εταίροι και η Διοίκηση του Ινστιτούτου είναι στην πραγματικότητα η αποδυνάμωση του Ινστιτούτου από επιστημονικό δυναμικό, η γεωγραφική συρρίκνωση και η κατ' όνομα μόνο περιφερειακή πανελλαδική κάλυψη, η μείωση των δραστηριοτήτων (π.χ. μείωση του αριθμού των σεμιναρίων), η απουσία μελετών αναγκαίων για την εκτίμηση και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου σε κλάδους με αυξημένη επικινδυνότητα (π.χ. με θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες) κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου καλούμαστε και πάλι να πληρώσουμε για ευθύνες και χρέη για τα οποία δεν ευθυνόμαστε.

Σημειώνουμε ότι η Διοίκηση του Ινστιτούτου ενώ οφείλει να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότησή, δεν αξιοποιεί ούτε καν τις προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στην τελευταία τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο εργασίας στις 13/2/2018.

Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου δεν θα μείνουμε απαθείς απέναντι στις απολύσεις, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στην απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ και του έργου του.

Απαιτούμε την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης και της απόφασης για τις 17 απολύσεις και το κλείσιμο παραρτημάτων συνολικά.

Θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας (κινητοποιήσεις, ενέργειες δημοσιοποίησης, νομικές ενέργειες).

Καλούμε ως πρώτο βήμα σε δίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 15/11 (τις 2 πρώτες ώρες του ωραρίου) και συμβολική παρουσία αντιπροσωπείας του Σωματείου στο Υπουργείο Εργασίας στη συνεδρίαση του ΣΥΑΕ (9.00 π.μ.) όπου θα επιδώσουμε το ψήφισμα του Σωματείου.

Θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες σε έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου την για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Το ΔΣ του Σωματείου

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.