Επικαιροτητα

Aνίχνευση αυθεντικότητας της φέτας στην Αρκαδία

Απώτερος στόχος η αξιοποίηση των τεχνολογιών ανίχνευσης αυθεντικότητας της φέτας από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ.

Πρόταση ένταξης στο Μέτρο 16 υπέβαλαν πριν από λίγες ημέρες ΣΕΚ και ΕΚΠΑ, φιλοδοξώντας στην πραγμάτωση ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου, με στόχο τη χαρτογράφηση του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος και την καταχώριση των μοναδικών χημικών χαρακτηριστικών του γάλακτος κάθε περιοχής σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων. Η πρώτη φάση της τριετούς διαδικασίας θα ξεκινήσει μέσα στο 2019 από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές με κτηνοτροφική δραστηριότητα. Απώτερος στόχος η αξιοποίηση των τεχνολογιών ανίχνευσης αυθεντικότητας της φέτας από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του εργαστηρίου αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης: "Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ από το Μέτρο 16 του ΠΑΑ. Μέχρι τον Φλεβάρη, περιμένουμε να έχουμε θετική απάντηση για το 1ο στάδιο της αξιολόγησης και σε περίπου 6-7 μήνες ευελπιστούμε να λάβουμε την τελική έγκριση για να ξεκινήσουμε". Όπως εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης, μέσω μιας τεχνικής ταυτοποίησης χημικών ενώσεων που ονομάζεται "φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας", τα χημικά προφίλ των δειγμάτων ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος κάθε περιοχής θα καταχωρίζονται σε μία βάση δεδομένων. "Στη συνέχεια, θα κάνουμε το ίδιο και με παραγωγούς φέτας που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν εγχώριο γάλα, ενώ σε τρίτο στάδιο θα πάμε και στους υπόλοιπους", συμπληρώνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς με μια διευρυμένη σύνθεση (ΣΕΚ, ΕΚΠΑ, άλλοι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και πιθανότατα και ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα») θα καταθέσουν πρόταση και για τη Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ, ώστε η διαδικασία να εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, ανέφερε ότι "πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία μέσω μιας πρωτοποριακής και καινοτόμου μεθόδου του ΕΚΠΑ. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε ελέγχους στο σούπερ-μάρκετ και να διαπιστώνουμε όχι μόνο εάν η φέτα είναι ελληνική, αλλά και από ποια περιοχή προέρχεται. Ως ΣΕΚ, θα διεξάγουμε τη δειγματοληψία εγχώριου γάλακτος σε πρώτη φάση από Αργολίδα, Αρκαδία και Αχαΐα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλη τη χώρα σε μια τριετία".

 

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.