Επικαιροτητα

Τρίπολη: Επιτυχής ημερίδα για τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ημερίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, πραγματοποίησε με επιτυχία την Τρίτη 5-2-2019, παράλληλες ημερίδες για την ενημέρωση των παιδιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σταμάτα Αττικής και Τρίπολη Αρκαδίας.

Εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας  ενημέρωσαν περισσότερους από (1000) μαθητές και εκπαιδευτικούς:

• στο Αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Αθηνών, όπου συμμετείχαν το 15ο και 40ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 2ο Πειραματικό και το 23ο Γυμνάσιο Αθηνών,  

• στο Αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου – Όμιλος Σχολείων Βιωματικής Μάθησης, του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, του  2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης και του 5ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης,

• στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας Αττικής και 

• στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης Αρκαδίας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν ήταν:

• Η αποστολή της Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,

• οι διαδικτυακές απειλές και τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας,

• τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου,

• το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyberbullying), 

• οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και οι ενδεδειγμένες ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και

• η ενημερωτική καμπάνια «SAY NO» ενάντια στον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό, ανηλίκων και ενηλίκων, μέσω του διαδικτύου, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη EUROPOL.

Παρουσιάστηκε επίσης οπτικοακουστικό υλικό με το έργο και τις αρμοδιότητες της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και η  ανανεωμένη έκδοση της δωρεάν εφαρμογής για φορητές συσκευές «Cyberkid», η οποία απευθύνεται σε ανηλίκους και περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

• Σημαντικές ειδήσεις και νέα,

• παιχνίδια,

• άρθρα για την ενημέρωση γονέων και παιδιών,

• ενότητα μάθησης – e-learning και

• φιλικές συμβάσεις μεταξύ παιδιών και γονέων για τους κανόνες χρήσης του διαδικτύου.

Οι γονείς καθώς και τα παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή και να πλοηγηθούν σε αυτή για να ενημερωθούν αλλά και να διασκεδάσουν με απόλυτη ασφάλεια.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής Cyberkid αποτελεί όχι μόνο ευρωπαϊκή αλλά παγκόσμια καινοτομία, αφού δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επικοινωνούν άμεσα, με την χρήση ενός κουμπιού, μέσω της «ΓΡΑΜΜΗΣ SOS» με το Κέντρο επιχειρήσεων «Cyberalert» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόμοιες ημερίδες πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου 2019 στο Ντίσελντορφ Γερμανίας, μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι, η παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, από το Λουξεμβούργο, πριν από 15 χρόνια (2004) και αποτελεί το εφαλτήριο για την ευαισθητοποίηση παιδιών και νέων ανθρώπων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου.

Θεσπίστηκε  με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή, δηλαδή τη θετική πλευρά και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα και χιλιάδες άνθρωποι από 100 και πλέον χώρες παγκοσμίως, συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια προγράμματα δράσεων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.

Τη σχολική χρονιά 2017 – 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά (439) ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Επικράτεια και συγκεκριμένα (345) σε σχολικές μονάδες και (94) σε διάφορους Φορείς, με τη συμμετοχή περισσότερων από (50.000) μαθητών και πολιτών.

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.