Επικαιροτητα

Κατατέθηκε η προσφορά για τη λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολης

Δύο είναι τελικά οι προσφορές που κατατέθηκαν στη ΔΕΗ για τις λιγνιτικές της μονάδες με την εκπνοή σήμερα της προθεσμίας του σχετικού διαγωνισμού, δίχως ωστόσο να έχουν ακόμη γίνει γνωστά τα τιμήματα και οι όροι που τις συνοδεύουν.

Η μία προσφορά της “Seven Energy- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ” αφορά τόσο τη Μεγαλόπολη όσο και τη Μελίτη, ενώ συνοδεύεται από τους όρους που είχε θέσει η κοινοπραξία όλο το προηγούμενο διάστημα. Η δεύτερη προσφορά είναι της Μυτιληναίος αφορά μόνο στη μονάδα της Μελίτης.

Την ύπαρξη δύο προσφορών επιβεβαίωσε νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ και ο  υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες, καθώς αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται ανακοινώσεις και από τη ΔΕΗ.

Η επιχείρηση έχει ανοίξει τους δύο φακέλους και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο ύψος των προσφερόμενων τιμημάτων, και στους όρους που συνοδεύουν τις προσφορές. Εδώ και καιρό οι επενδυτές έχουν καταστήσει σαφές στη ΔΕΗ ότι παρ’ ότι το προσωπικό των περίπου 1.250 εργαζομένων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη, έχει μειωθεί μέσω εθελουσίας και μετακινήσεων κατά 400 περίπου άτομα, παρ’ όλα αυτά οι μονάδες δεν καθίστανται ακόμη κερδοφόρες. Ειδικά το σχήμα “Seven Energy- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ”, είχε ζητήσει να υιοθετηθεί ένας μηχανισμός επιμερισμού κερδών-ζημιών μεταξύ πωλητή και αγοραστή.

Τα παραπάνω προφανώς και επηρεάζουν τα τιμήματα των δύο προσφορών. Από την πλευρά της η διοίκηση Παναγιωτάκη, όπως φάνηκε και από την ομιλία του στην κοπή της πίτας της επιχείρησης, αφενός είχε στείλει το μήνυμα ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια, αφετέρου, αφετέρου είχε απευθύνει ένα ύστατο κάλεσμα στους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

"Από την πλευρά μας, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε οι μονάδες να γίνουν κερδοφόρες, ως ανεξάρτητες εταιρείες", είπε ο κ. Παναγιωτάκης δύο μόλις ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών και προσδιορίζοντας το εύλογο τίμημα με βάση τον χρόνο ανάκτησης της επένδυσης, που –όπως είπε– μπορεί να είναι στα μισά από τα 25 χρόνια που η ΔΕΗ περιμένει να τα ανακτήσει, και είχε καταλήξει: "Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος".

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.