Επικαιροτητα

winamp wmp real qt

Πέθανε η ζωγράφος και φιλάνθρωπος Νίκη Γουλανδρή

Διεθνούς φήμης ζωγράφος, φιλάνθρωπος, μια σπάνια γυναίκα...

Η Νίκη Γουλανδρή δεν είναι πια κοντά μας. Άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα του Σαββάτου (9/2), σε ηλικία 94 ετών…

"Υπήρξε μια προαίρεση μέσα μου. Να είμαι χρήσιμη στα χρόνια που θα ζήσω. Το ίδιο πίστευε και ο άντρας μου" είχε πει κάποτε.

Και μαζί με τον Άγγελο Γουλανδρή το είχαν κάνει πράξη. Η Νίκη Γουλανδρή είχε γεννηθεί το 1925. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Χορκχάιμερ και Αντόρνο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας και ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος, αφιερωμένη στη διάσωση της ελληνικής χλωρίδας. 

"Τίποτα δεν μοιάζει με τη λαμπρότητα και την ομορφιά της γης. Έχουμε χαλάσει τον πλανήτη. Οι επιστημονικές κατακτήσεις δεν είναι προς όφελος του ανθρώπου και της ζωής. Τα πάντα έχουν εξαθλιωθεί εν ονόματι του καταναλωτισμού. Μια κοινωνία προσανατολισμένη στα περισσότερα και ακόμη περισσότερα. Με τα σημερινά αποτελέσματα", είχε πει σε μια συνέντευξή της στο "Κ" της "Καθημερινής της Κυριακής το 2011.

Μαζί με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή δημιούργησαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το 1964 και το Ίδρυμα ΓΑΙΑ. Το Μουσείο έγινε κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης ενώ οι ιδρυτές του τέθηκαν επικεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι μεγάλοι σταθμοί του βίου της:

1964: Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.

1974-1975: Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου. 1975-1981: Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

1989-1991: Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

1980- 2002: Πρόεδρος του Σωματείου "Σώστε τα Παιδιά".

1992- 1995: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.

1992: Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη Συνδιάσκεψη του Ρίο.

1993- 96: Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του Πέρεζ ντε Κουεγιάρ. Μία εκτεταμένη παρουσίαση του έργου της Επιτροπής εκδόθηκε με τον τίτλο "Οur Creative Diversity" (1996) και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

1996: Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας 2003: Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Γιοχάνεσμπουργκ.

Πηγή: Protagon.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.