Επικαιροτητα

Ελληνικό Internet: Μεγάλες αλλαγές μέσω "οδηγίας"

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει "οδηγία" της Ε.Ε. που, εφόσον ψηφιστεί στις 26 Μαρτίου 2019, θα φέρει τα "πάνω κάτω" στη λειτουργία του διαδικτύου

 

Σημεία "τριβής" είναι τα άρθρα 11 και 13 της οδηγίας, όπου θίγεται το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και η λειτουργία των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

 

Ειδικότερα, στο άρθρο 11, αναφέρεται ως οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα κατέχουν τα πλήρη δικαιώματα των κειμένων που γράφουν οι δημοσιογράφοι τους και η σχετική αναπαραγωγή-όταν θα ξεπερνά μια λέξη ή μια πολύ σύντομη περιγραφή, θα απαιτεί ρητή  άδεια.

 

Η Google News έχει ανακοινώσει πως θα αποσύρει την υπηρεσία της από την Ευρώπη, εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί η οδηγία.

 

Όσον αφορά το άρθρο 13, αυτό αφορά τις λεγόμενες "πλατφόρμες", οι οποίες θα υποχρεώνονται να έχουν άδεια για κάθε πιθανό έργο, ανθρώπινης δημιουργίας, που μπορεί ν' "ανέβει" στις σελίδες τους.

 

Τι σημαίνει όμως αυτό; Τα περισσότερα sites θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψουν την ανάρτηση περιεχομένου από τους χρήστες τους, για το οποίο δεν έχουν την άδεια του δημιουργού. Δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν φίλτρα περιεχομένου, τα οποία δεν θα επιτρέπουν να ανέβει ούτε ένα meme, ούτε ένας ήχος, που , σύμφωνα με τον αλγόριθμο των φίλτρων, θα εμπίπτει σε πνευματικά δικαιώματα. 

 

Η "οδηγία", όπως ήταν επόμενο, έχει μεν υποστηρικτές- με το βασικό επιχείρημα πως θα πληρώσουν επιτέλους για δικαιώματα οι "κολοσσοί" του διαδικτύου-, αλλά και πολέμιους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το θέμα ως προσπάθεια εφαρμογής "ελέγχου" και "προληπτικής λογοκρισίας" στο διαδίκτυο. 

 

Στη φωτογραφία: Πρόσφατη διαδήλωση στη Λειψία της Γερμανίας κατά της "οδηγίας"

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.