Επικαιροτητα

"Αυτοψία" του Arcadia 93.8 στις χαλαζόπληκτες περιοχές! (video, photos)

Mεγάλο το μέγεθος της καταστροφής σε αγροτικές καλλιέργειες στις περιοχές που χτύπησε η μανία της φύσης την Τρίτη (11/6), την Αρκαδία. 

Ένα 24ωρο μετά τη θεομηνία που έπληξε την Τρίπολη και τα χωριά της, ο φακός του arcadia938.gr βρέθηκε στα χωριά Βουνό Τεγέας και Μανθυρέα, κατέγραψε τις ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ συνομίλησε με κατοίκους των περιοχών. 

Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες οι ζημιές είναι τεράστιες, έχει καταστραφεί πάνω από το 80% των καλλιεργειών, με τους αγρότες και τους παραγωγούς των περιοχών αυτών να δείχνουν απελπισμένοι.

Κεράσια, μήλα, ντομάτες και πατάτες είναι μερικές από τις καλλιέργειες που επλήγησαν. 

 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το επί 40 λεπτά χαλάζι που έπεσε στη περιοχή, διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του δηλώνουν οι κάτοικοι. 

Να σημειώσουμε πως στις συγκεκριμένες περιοχές έκανε αυτοψία και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού. 

Ο κ. Παπαηλιού προέβη και στις εξής δηλώσεις: 

"Είναι γεγονός ότι οι ζημιές που υπέστησαν οι χαλαζόπληκτες περιοχές είναι πάρα πολύ μεγάλες, αγγίζουν τα όρια της ολοκληρωτικής καταστροφής, σε προϊόντα όπως η ντομάτα, η πατάτα, δενδρώδεις καλλιέργειες (μηλιές, αχλαδιές και κερασιές). Πρέπει να γίνει άμεση, τάχιστη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, του ΕΛΓΑ ούτως ώστε να γίνει 1) καταγραφή των ζημιών και 2) αποτίμηση των αποζημιώσεων, οι οποίες θα πρέπει να δοθούν ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το κλίμα, είναι επίσης αλήθεια ότι η αλλαγή τους κλίματος οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες και συνεχόμενες καταστροφές. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν ώστε οι μηχανισμοί του κράτους να λειτουργήσουν ίσως με διαφορετικό τρόπο αλλά τάχιστα και κυρίως με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη δικαιοσύνη των παραγωγών αλλά και στο συμφέρον της ίδιας παραγωγικής δομής και της παραγωγικής ανασυγκρότησης που επιδιώκεται για τη χώρα. 

Επικοινώνησα σήμερα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον Φάνη Κουρεμπέ και με τους εδώ αρμοδίους και μου είπαν ότι μηχανισμός θα κινητοποιηθεί τάχιστα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα γιατί ο κόσμος αγωνιά, αγανακτεί, ανησυχεί και έχει δίκιο. Από την άλλη πλευρά επειδή βαδίζουμε σε εκλογές θα πρέπει να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν ώστε να στηριχτεί ο Έλληνας αγρότης και ειδικά η περιοχή αυτή, η οποία είναι παραγωγική και μπορεί να δώσει πολύ διαφορετική διάσταση σε αυτό το μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης που ζητάει η χώρα και το οποίο επιδιώκουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Επαναλαμβάνω όμως, ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να βοηθηθεί ο αγρότης, ο παραγωγός για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και συγχρόνως να συνεισφέρει στη τοπική οικονομία".

 

Δείτε τις δηλώσεις των παραγωγών, Προέδρων των χωριών καθώς και του Προέδρου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας "Η ΕΝΩΣΗ"... 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.