Επικαιροτητα

Ιεραρχία με πολλαπλά μηνύματα από τον Ιερώνυμο

Στον απόηχο της νέας εστίας έντασης που προκλήθηκε στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, με αφορμή την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά, συνέρχεται από σήμερα η Σύνοδος της Ιεραρχίας.



Όπως προβλέπεται οι εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Πάντοτε η ομιλία του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου δίνει το στίγμα των προθέσεων της Ιεραρχίας και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο "βαρόμετρο" για την στάση που τηρεί η Εκκλησία έναντι της Πολιτείας στο επίπεδο των διακριτών ρόλων που έχουν, σύμφωνα με τους νόμους.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σήμερα στην ομιλία του ενώπιον των Μητροπολίτων θα αναφερθεί τόσο στο πλέγμα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά και στο οικονομικό ζήτημα που διαχρονικά ταλανίζει -ενίοτε και έντονα- την Εκκλησία στην διαχείριση των διαρκώς μειούμενων οικονομικών της πόρων, αλλά και στις περαιτέρω προοπτικές αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, μέσα σε ένα δυσμένες λόγω της κρίσης περιβάλλον που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για την προσέλκυση επενδυτών.


Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να κάνει σαφή αναφορά στο ζήτημα που ανέκυψε με το μάθημα των Θρησκευτικών υπενθυμίζοντας προς την Πολιτεία ότι με βάση το σύνταγμα σκοπός της παρεχόμενης παιδείας είναι η προαγωγή όχι μόνο της εθνικής, αλλά και της θρησκευτικής συνείδησης.


Οι 80 Μητροπολίτες που συγκροτούν το σώμα για τέσσερις ημέρες θα ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά ζητημάτων κοινωνικού, αλλά και θεολογικού περιεχομένου. Φέτος τις εργασίες της Ιεραρχίας θα απασχολήσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα από την πλευρά της ποιμαντικής, ενώ θα συζητηθούν και οι τρόποι που η Εκκλησία μπορεί στο πλαίσιο του ευρύτερου κοινωνικού της έργου να υποστηρίξει την Πολιτεία στην περίθαλψη και στήριξη των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που καθημερινά έρχονται στην Ελλάδα.


Ένα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα που όμως δεν έχει απασχολήσει έντονα την Πολιτεία είναι το Δημογραφικό πρόβλημα. Η Εκκλησία έχει διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των κηδειών, ενώ έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των βαπτίσεων με αποτέλεσμα να ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο μείωσης του πληθυσμού της χώρας.


Οι εργασίες της Ιεραρχίας αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή με την εκλογή νέου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και πιθανότητα και για την Μητρόπολη Τρίκκης, εφόσον έχει εκδοθεί το ΠΔ που την κηρύσσει σε χηρεία, μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Αλέξιου.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.