Επικαιροτητα

Ν. Κυνουρία: Ταχέως αναπτυσσόμενος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού

Ημερίδα του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.

Με σημαντικές παρεμβάσεις του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) παραγόντων της αγοράς, τουριστικών επαγγελματιών και τοπικών φορέων ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 στην Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο. 

Στην παρούσα εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Νότιας Κυνουρίας και την Ένωση Ξενοδόχων – Ενοικιαζόμενων Δωματίων Δήμου Νότιας Κυνουρίας, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι οικοδεσπότες  Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων-Ενοικ. Δωματίων Νότιας Κυνουρίας κ. Ανέστης Βασιλειάδης, ο Αντιδήμαρχος και συντονιστής της εκδήλωσης Δημήτρης Κολινιώτης, οι πρώην Δήμαρχοι Νότιας Κυνουρίας και Λεωνιδίου Ιωάννης Μαρνέρης και Δημήτριος Τσιγγούνης, ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π. καθ. Κων/νος Μαρινάκος, ο Αντιπρόεδρος του Τ.Ο.Π. και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Δημήτριος Πολλάλης, η Πρόεδρος Ξενοδόχων Ανατολικής Αρκαδίας κ. Βίβιαν Μανωλέσου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, των  τοπικών εμπορικών συλλόγων και πλήθος τουριστικών επαγγελματιών. Η εκδήλωση  είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση των τουριστικών επαγγελματιών και την ανάπτυξη προτάσεων για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Παν. Γεωργοστάθη εκπροσώπου της Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ αναφορικά με το Προτεινόμενο Απόθεμα βιόσφαιρας του όρους Πάρνωνα – Κάβου Μαλέας και πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της  ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και η εισήγηση  του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων – Ενοικιαζομένων Δωματίων Δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Ανέστη Βασιλειάδη για το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου, το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού και τον Περιπατητικό  Τουρισμό και πως αυτές οι ειδικές μορφές τουρισμού μπορούν  να αποτελέσουν μοχλό  ανάπτυξης  του τουριστικού προϊόντος  της ευρύτερης περιοχής.

Σημαντική ήταν η συμβολή της δημοσιογράφου και εκδότριας του Travel Daily News International κας Βίκυς Καραντζαβέλου και της κας Μαρίας Αλιφραγκή εκπροσώπου και ιδιοκτήτριας του Signature Travel, προσκεκλημένες αμφότερες του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου. Η κα Καραντζαβέλου ανέπτυξε το θέμα του ποδηλατικού τουρισμού και του ειδικού σήματος Bike Friendly Hotels αλλά και της προοπτικής διοργάνωσης ειδικών workshops με δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες θεματικού τουρισμού που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής, ενώ η παρέμβαση της κας Αλιφραγκή, η οποία διαθέτει υψηλή γνώση και πείρα σε όλες τις δραστηριότητες του κλάδου, στόχευε κυρίως στη σύναψη συνεργασιών μεταξύ των τοπικών επιχειρηματιών και του γνωστού τουριστικού γραφείου το οποίο εξειδικεύεται στον θεματικό τουρισμό. 

Τέλος στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π. καθ. Κων/νος Μαρινάκος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Νότια Κυνουρία αποτελεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού με σημαντικές  προοπτικές και οφέλη για την τοπική κοινωνία. Παράλληλα όμως προκύπτει η αναγκαιότητα τουριστικής ανάπτυξής της περιοχής με αειφόρα χαρακτηριστικά μέσω μιας σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών από πλευράς των εμπλεκόμενων αναπτυξιακών φορέων που συνδέονται με την εφαρµογή ενός σύγχρονου σχεδίου µάρκετινγκ, το οποίο να περιλαμβάνει εξειδικευµένες στοχεύσεις σε οµάδες-κοινού και να διέπεται από ρεαλιστική στοχοθεσία, από ευελιξία και  συνδυαστικότητα, την   συνεργασία με τους  tour operators της χώρας- προέλευσης των τουριστών, µε τον  Ε.Ο.Τ., την  Τοπική  Αυτοδιοίκηση και τους Τοπικούς Συλλογικούς Φορείς. 

Προς την ίδια κατεύθυνση ιδιαίτερης σημασίας είναι κάποια  αναπτυξιακά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό (όχι την δημιουργία νεών) των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με στόχο την κάλυψη των αναγκών, των απαιτήσεων και των  ιδιαιτεροτήτων των εναλλακτικών τουριστών, η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και εξειδικευμένης επιμόρφωσης των απασχολούμενων στον τουρισμό αλλά και των ιδιοκτητών– διαχειριστών των επιχειρήσεων και η ενίσχυση των υποδομών που συνδέονται με την ασφάλεια, την υγεία και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών». 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.