Επικαιροτητα

ΣΠΑΡΤΗ: Σύλληψεις για κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Κατασχέθηκαν  χρυσές λίρες Αγγλίας, αγγεία, ειδώλια, εικόνες κ.α.

 

Συνελήφθησαν, προχθές (4.4.2016) το απόγευμα, στη Σπάρτη Λακωνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασιάς, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 23 και 27 ετών, αντίστοιχα και μία (1) 54χρονη ημεδαπή, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 


Ειδικότερα, προχθές (4.4.2016) το απόγευμα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασιάς, πραγματοποίησαν έρευνα σε όχημα που επέβαιναν οι ανωτέρω, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:


- Σαράντα δύο (42) αγγεία και δύο (2) θραύσματα αυτών,
- δεκαεννέα (19) ειδώλια,
- δέκα (10) εικόνες,
-  τρείς (3) πήλινες πίπες,
-  μία (1) πήλινη σφραγίδα,
- ένα (1) υφαντικό βάρος και
- τμήμα κεραμίδας με ανάγλυφη παράσταση.


Επιπλέον, σε έρευνες που έγινε χθες (5.4.2016), σε οικίες στη Μονεμβασιά Λακωνίας και στο Παγκράτι Αττικής, αντίστοιχα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων και από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, αντίστοιχα,  βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:


-  -145- χρυσές λίρες Αγγλίας,
- μια εικόνα,
- πέντε (5) πήλινα αγγεία και τρία (3) θραύσματα αγγείων,
- δύο (2) πήλινες πίπες και τέσσερα (4) θραύσματα αυτών,
- μία (1) υδρία πρωτογεωμετρικής περιόδου,
- πέντε (5) πήλινα ειδώλια,
- ένας (1) κορμός πήλινου ειδωλίου και ένα (1) τμήμα κορμού πήλινου ειδωλίου,
- δώδεκα (12) κεφάλια πήλινων ειδωλίων,
- πήλινο πλακίδιο δαιδαλικής μορφής, αρχαϊκών χρόνων,
- στόμιο αμφορίσκου,
- σκεύος με εφυάλωση,   
- ασβεστολιθικό πώμα αμφιβόλου γνησιότητας.


Όλα τα παραπάνω αντικείμενα αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας "για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία.


Οι ανωτέρω συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Σπάρτης. Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.