Επικαιροτητα

ΤΡΙΠΟΛΗ: Τέθηκε εκτός πλάνου παροχής φυσικού αερίου!

Αφορά την πενταετία 2020-2024. Ανοίγει ο δρόμος στο ιδιωτικό ενδιαφέρον.

Ασχημα μαντάτα προέκυψαν από τη δημοσιοποίηση του πλάνου της ΔΕΔΑ για την παροχή φυσικού αερίου στην πενταετία 2020-2024.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό έξι πόλεις της Πελοποννήσου που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο σχεδιασμό βρέθηκαν εκτός, μετά και την έγκριση του πλάνου από τη ΡΑΕ.

Η εξαίρεση αφορά, αφενός μεν όλο το πρόγραμμα ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ και Καλαμάτα, Σπάρτη που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με LNG από τη Ρεβυθούσα), αφετέρου δε τις πόλεις Βέροια και Γιαννιτσά που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο αέριο (CNG).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά την αρχική υποβολή του νέου 5ετούς από τη ΔΕΔΑ, ζήτησε από την εταιρεία ακριβές χρονοδιάγραμμα για κάθε πόλη. Για όσες πόλεις το νέο χρονοδιάγραμμα ξεπερνούσε τους 18 μήνες υπέρβασης σε σχέση με το πρώτο 5ετές πρόγραμμα, αποφασίστηκε η απένταξη, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι κύκλοι της ΔΕΔΑ κάνουν λόγο για ερμηνεία της ΡΑΕ, και όχι για ξεκάθαρη πρόβλεψη του νόμου, και συνεπώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει η εταιρεία αίτηση αναθεώρησης της απόφασης της Αρχής.

Από τη στιγμή που κάποια πόλη βρίσκεται εκτός του 5ετούς προγράμματος, μπορεί οποιοσδήποτε να ζητήσει από τη ΡΑΕ να τροφοδοτήσει εκείνος την πόλη αυτή, εάν βεβαίως τηρεί τις προϋποθέσεις και εξασφαλίζει επάρκεια και λογικά τέλη για τους καταναλωτές. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο για τις δύο πόλεις της Μακεδονίας (Βέροια και Γιαννιτσά), όσο και για κάποιες της Πελοποννήσου (Τρίπολη, Κόρινθος), έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Διαβάστε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.