Επικαιροτητα

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΣΧΑ: Ψυχραιμία!

Την έντονη αντίδραση των μετεωρολόγων προκάλεσε η είδηση για "το πιο ψυχρό Πάσχα όλων των εποχών" που κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες.



Με αιχμηρές ανακοινώσεις, οι επιστήμονες παίρνουν θέση και απαντούν:


Χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε σε ανάρτησή του: "Νέος κινδυνολογικός - τρομολαγνικός καιρικός οργασμός έχει ήδη προκύψει τα τελευταία 24ωρα για τον καιρό του Πάσχα και σχεδόν 3 εβδομάδες πριν, από τελείως άσχετους με την πρόγνωση καιρού και την μετεωρολογία γενικότερα, ο οποίος δυστυχώς, αναμεταδίδεται με περισσή ευκολία KAI ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ και από πολύ γνωστές ιστοσελίδες με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα!!!


Για το λόγο αυτό λοιπόν, φιλτράρουμε και τσεκάρουμε τι διαβάζουμε και από ποιούς, ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ και δεν δίνουμε ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ σημασία σε ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΕΣ προγνώσεις καθώς ο καθένας μπορεί να κρυφτεί πίσω από το όνομα μιας οποιασδήποτε ιστοσελίδας, χωρίς όχι μόνο να αναλαμβάνει την ηθική τουλάχιστον ευθύνη των πράξεών του αλλά και να γελά εις βάρος των αναγνωστών του!


"Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό - Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος".


O μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς καυτηρίασε κι εκείνος με τη σειρά του τα εν λόγω δημοσιεύματα, με σχετική ανάρτηση στο Facebook:


"Τις τελευταίες ημέρες, για πολλοστή φορά, στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο διαβάζουμε την είδηση "Έρχεται η μεγάλη Πασχαλινή καταιγίδα Super Easter Storm μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα. Θα δώσει πολλές καταιγίδες και ψυχρό καιρό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται ωστόσο άλλες μέρες να έχουμε αρκετή ζέστη και άλλες μέρες να έχουμε ψύχρα για την εποχή μέσα στις γιορτές του Πάσχα".


Με άλλα λόγια, ο καιρός του Πάσχα έχει απ' όλα. Διαλέχτεεεεεεεεε!!!!


Αν και συνεχώς όλοι οι μετεωρολόγοι – που σεβόμαστε το επάγγελμά μας - έχουμε επισημάνει στα ΜΜΕ πως δεν υφίσταται πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και "σοβαρά" ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοια θέματα. Τα άρθρα αυτά είναι συνήθως ανυπόγραφα και ενώ χρησιμοποιούν επιλεκτικά επιστημονικούς όρους ή πληροφορίες από ιστοσελίδες επιλέγουν να αγνοήσουν την κοινώς αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας που έχει ως συνέπεια την αδυναμία πρόγνωσης άνω των 6 ημερών και αρκετά συχνά ακόμα λιγότερων.

 

Στον αντίποδα υπάρχουν και site - όπως το metar.gr - το οποίο αν και στελεχώνεται από ερασιτέχνες , συμπεριφέρεται και προβάλλει με επαγγελματισμό τα όρια της ασφαλούς πρόγνωσης. Βέβαια σε πειραματικό επίπεδο γίνονται μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ωστόσο σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι δεν τις χρησιμοποιούμε επιχειρησιακά. Αν είχε καταφέρει η επιστήμη της μετεωρολογίας να κάνει αξιόπιστες προγνώσεις σε τέτοιο χρονικό βάθος, τότε θα είχαν εξαλειφθεί οι αστοχίες στις προγνώσεις μίας ή δύο ημερών.


Πολύ απλά δεν ξέρουμε από τόσο νωρίς το καιρό του Πάσχα. Μην παρασύρεστε λοιπόν από βαρύγδουπους τίτλους. Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι για παιχνίδι, πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη, από έγκυρες πηγές και να σέβεται τους πολίτες".

 

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.