Επικαιροτητα

Σύνοδος Ε.Ε.: Διαφωνίες και "σκληρή" διαπραγμάτευση

Μετά από επτά ώρες, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψε για το καθιερωμένο δείπνο.

Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα διακυβεύματα είναι πολλά και αφορούν, κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ως στόχο ν' αμβλύνει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που ήδη επιφέρει στα κράτη μέλη η πανδημία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, "σκληρή" γραμμή διατηρούν χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, με την πρώτη να ζητά μείωση του συνολικού ύψους των χρημάτων που θα διατεθούν στο Ταμείο και τη δεύτερη να προτείνει "ομόφωνη" έγκριση για τα επιμέρους μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά προγράμματα των κρατών μελών.

Στον αντίποδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία τόνισαν πως δεν μπορεί ούτε και πρέπει να υπάρξει "υποχώρηση" από τις βασικές οικονομικές προβλέψεις της πρότασης της Βελγικής Προεδρίας.

Eίναι φανερό πως παρά τους "χαμηλούς τόνους" που χαρακτηρίζουν τη Σύνοδο, οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι δύσκολο να "γεφυρωθούν".

Είναι χαρακτηριστικό πως η Καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Μέρκελ, δεν άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας κατά την άφιξή της στη Σύνοδο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως "οι διαφορές είναι πολύ πολύ μεγάλες".

Να σημειώσουμε πως πρόκειται για την πρώτη "δια ζώσης" Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται την "εποχή" του κορωνοϊού.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.