Επικαιροτητα

Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του ακτινολογικού!

"Καμπανάκι" από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει χαρακτηριστικά: 

"Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια υπηρετούν μόνο 3 ιατροί ακτινολόγοι, όταν ακόμη και στον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 7. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει πλήρης εντατικοποίηση, με το ιατρικό προσωπικό να εφημερεύει 9 ημέρες τον μήνα έκαστος και να λειτουργεί ταυτόχρονα όλα τα πρωινά το ακτινολογικό τμήμα. Παρόλα αυτά το νοσοκομείο μένει πολλές μέρες ακάλυπτο από ακτινολόγους".

"Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμα, για τον μήνα Ιούλιο του 2020, σε 7 εφημερίες του νοσοκομείου δεν υπήρχε εφημερεύον ιατρός ακτινολόγος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία του Παναρκαδικού, των Κέντρων υγείας του Νομού και ιδιαίτερα για την υγεία του λαού της Αρκαδίας. Αρκεί κάποιος να αναλογισθεί ότι για 7 εφημερίες μέσα στον Ιούλιο δεν υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και για διενέργεια μιας επείγουσας αξονικής και ενός απλού υπερήχου. Ταυτόχρονα, για τα τακτικά και τα χρόνια περαστικά η δυνατότητα διενέργειας μαγνητικής και αξονικής γίνεται Γολγοθάς, αφού είναι πολύμηνη η αναμονή λόγω της μεγάλης έλλειψης του προσωπικού", επισημαίνει.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: "σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, προστίθενται οι επικείμενες παραιτήσεις των 2 ακτινολόγων ιατρών, από τους οποίους ο ένας διορίζεται σε άλλη δομή του ΕΣΥ. Ακόμη μεγάλες είναι οι ελλείψεις στον κλάδο των τεχνολόγων-ακτινολόγων και στον κλάδο των χειριστών ιατρικών μηχανημάτων. Συγκεκριμένα σήμερα υπηρετούν 6 τεχνολόγοι και 8 χειριστές ιατρικών μηχανημάτων, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπηρετούν 9 και 15 αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα άσχημη κατάσταση επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας του Νομού.Συγκεκριμένα, στα ΚΥ Δημητσάνας και Τροπαίων παρόλο που υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, δεν υπάρχει ούτε ιατρός ακτινολόγος ούτε τεχνολόγος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει να μετακινηθούν μέχρι το Παναρκαδικό για μια απλή ακτινογραφία.Από την άλλη, σταΚΥ Μεγαλόπολης, Άστρους, Τρίπολης και Λεωνιδίου όπουυπάρχει ακτινολογικό μηχάνημαυπηρετούν μόνο 1 με 2 τεχνολόγοι, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό να λειτουργεί σε αυτά τα ΚΥ κατά βάση καθημερινές, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Η κατάσταση αυτή της τραγικής έλλειψης προσωπικού που αφήνει τεράστια κενά στην λειτουργία του νοσοκομείου αντικειμενικά υποχρεώνει και πολλούς ασθενείς να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τους αναγκάζει να καταβάλουν εκατοντάδες ευρώ για μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία.

Είναι λοιπόν εξόφθαλμο πως η πολιτική αυτή της υποστελέχωσης, που αφορά και την τωρινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Είναι αυτή που στρέφει τον λαό να ακριβοπληρώνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά και στην Αρκαδία και πανελλαδικά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 70 – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται πανελλαδικώς στον ιδιωτικό τομέα, αποκάλυψη που είχε γίνει το 2019 με το «lockout» των ιδιωτικών διαγνωστικών,επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ακριβοπληρώνουμε το κράτος μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών, χρήματα που όπως αποδεικνύεται δε στέλνονται για την Υγεία- Πρόνοια, αλλά για ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ομοίως, ούτε ένα ευρώ από τις επιχορηγήσεις 19,5δις και τα δάνεια 12,5δις ευρώ, που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα δεν προορίζεται για τους εργαζόμενους στην Υγεία και Πρόνοια. Αντ΄αυτού ξέρουμε ότι εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ".

Η Ένωση ζητά από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 6ης ΥΠΕ και του Παναρκαδικού Γ.Ν.Τ. να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να καλυφθούν επειγόντως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το ακτινολογικό τμήμα και τα ΚΥ και να προκηρυχθούν άμεσα οι υπόλοιπες κενές θέσεις ιατρών ακτινολόγων, τεχνολόγων- ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών μηχανημάτων που προβλέπονται στον οργανισμό του Παναρκαδικού.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.