Επικαιροτητα

Το σωματείο εργαζομένων Ν. Αρκαδίας για την έξοδο των προσφύγων από το πρόγραμμα ESTIA

Το σωματείο των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, τα καταστήματα και τις Α.Ε. στο Νομό Αρκαδίας εξέδωσε ανακοίνωση για την έξοδο των προσφύγων από το πρόγραμμα ESTIA.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Πρόσφατα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε την έξοδο όλων των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές στέγασης του προγράμματος “ESTIA”. Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο κόβονται το πρόγραμμα στέγασης, καθώς και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης των προσφύγων.

Στο Δήμο Τρίπολης εδώ και 2,5 χρόνια αυτό το πρόγραμμα εξυπηρετεί περίπου 400 πρόσφυγες (κυρίως οικογένειες με πολλά παιδιά). Το πρόγραμμα το διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πάρνωνας» και απασχολεί για αυτό το σκοπό 30 εργαζόμενους.

Το νέο πρόγραμμα που προτείνεται “ESTIAII” έχει αλλαγές στη χρηματοδότηση, τους όρους ένταξης και τους όρους εργασίας των εργαζόμενων στο πρόγραμμα και δεν είναι σίγουρο ότι οι μέχρι τώρα φορείς διαχείρισης θα συνεχίσουν με το νέο πρόγραμμα. Έτσι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα 400 πρόσφυγες κυρίως παιδιά, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο με σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες και αντιμέτωποι με την εξαθλίωση. Επίσης απειλείται το εργασιακό μέλλον 30 εργαζόμενων στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση επικαλείται τη δυνατότητα των προσφύγων να εγγραφούν στο πρόγραμμα "HELIOS" και κατηγορεί τους πρόσφυγες που δεν γράφτηκαν σε αυτό, παρόλο που γνωρίζει ότι για να λάβουν υποστήριξη για στέγαση, θα πρέπει να είναι κάτοχοι ΑΦΜ, τραπεζικού λογαριασμού και συμβολαίου ενοικίου, δηλαδή να αντιμετωπίσουν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια, με το επιπλέον εμπόδιο ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και τις διαδικασίες και όλα αυτά μέσα σε ένα μήνα από όταν πάρουν το άσυλο, τη στιγμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει πολύ μικρό αριθμό προσφύγων!!!

Όλοι οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ως τόπο προορισμού χώρα εκτός Ελλάδας και περιμένουν να πάρουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να φύγουν.

Το σωματείο μας στέκεται αλληλέγγυο στην προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν αξιοπρεπώς έως ότου μπορέσουν να πάνε στη χώρα προορισμού τους. Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού Αρκαδίας να συλλέξουν τρόφιμα μακράς διαρκείας και να επικοινωνούν μαζί μας έως τις 20/08/2020 στα τηλέφωνα 6974430637 και 6973045890.

Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες εκμετάλλευσης που γίνονται από ορισμένους εργοδότες σε αυτούς τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε:

  • Να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας πρόσφυγας που έχει λάβει άσυλο. Την παράταση του προγράμματος στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα και να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Την κατάργηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» και άμεση παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες ώστε να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Άμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.
  • Τη λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, για την ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στα προγράμματα στέγασης με τη μετάβασή τους στον εκάστοτε νέο φορέα υλοποίησης του ίδιου προγράμματος.
  • Όσες οργανώσεις δεν συνεχίζουν την υλοποίηση του προγράμματος «ESTIA» αλλά υλοποιούν παράλληλα άλλα προγράμματα, να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.