Επικαιροτητα

ΚΑΛΑΜΑΤA: Πανελλαδική προβολή για το σαϊτοπόλεμο

Πανελλαδική προβολή επιφυλάσσουν ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης για το σαϊτοπόλεμο.



Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνδρομητική του ιστοσελίδα, από την οποία αντλούν ύλη ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα και διεθνώς, αναδεικνύει "Τα έθιμα της Πασχαλιάς σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας".


Για το σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα αναφέρει τα εξής:


"Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα


Ανήμερα το Πάσχα πραγματοποιείται στην Καλαμάτα το λαοφιλές έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Στις μέρες μας ο σαϊτοπόλεμος διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας.


Τη Μεγάλη Παρασκευή, κορυφώνονται τα γεμίσματα της σαΐτας από τους σαϊτολόγους για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και για την περιφορά του Επιταφίου που σε κάποιες γειτονιές της Καλαμάτας ρίχνουν σαΐτες. Ανήμερα το Πάσχα, στις 8.00 το βράδυ στην πλατεία Όθωνος, στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, τα μπουλούκια των σαϊτολόγων κάνουν το σαϊτοπόλεμο, ενώ συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και προσφέρονται κεράσματα.

 

http://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2015/04/10/576049/main/saitopolemos-kalamata.jpg


Μετά την παρέλαση των μπουλουκιών που συμμετέχουν στο σαϊτοπόλεμο, κάθε μπουλούκι σαϊτολόγων με επικεφαλής τον καπετάνιο, δείχνει την επιτηδειότητά του: κρότος, φωτιά και λάμψη, η δριμεία μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι... Είναι "ο χορός της φωτιάς" ή "το ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως έχει αποκληθεί ο σαϊτοπόλεμος. Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι αυτοί που συγκεντρώνονται και παρακολουθούν το σαϊτοπόλεμο, που εκτός από την Καλαμάτα το έθιμο αναβιώνει και σε κάποια χωριά στην ευρύτερη περιοχή".


Επίσης, η Εφημερίδα των Συντακτών, στο ένθετο "Αποδράσεις" και σε κείμενο του Θοδωρή Αθανασιάδη, προτείνει – μεταξύ άλλων – στους αναγνώστες της να κάνουν Πάσχα στην Καλαμάτα "Με 'σαϊτοπόλεμο' και εκδρομές στον Ταΰγετο".

 

ΠΗΓΗ:kalamata.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.