Επικαιροτητα

Οι εκκλήσεις, οι ανάγκες και η πικρία...

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα αναφέρει στο μήνυμα του μέσω του facebook ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός σύλλογος Τρίπολης...

 

Αυτές τις μέρες έχουμε πολλές εκκλήσεις πολιτών να μαζέψουμε αδέσποτα κλπ, περιληπτικά αναφέρουμε κάποια μηνύματα και τηλεφωνήματα, η κ. Αναστασία στο σταθμό τραίνου για τα 9 κουταβάκια, η κυρία από την Εφορία για τα αδέσποτα στον Άγιο Τρύφωνα, ο νεαρός φίλος μας στον ΟΗΕ, η κ. Τάνια για τα 20 αδέσποτα στη Ναυπλίου στο ΑΣΤΡΟ, η κ. Μαρία στη Βυτίνα η κ. Ελπίδα και ο κύριος Γιάννης στο Άστρος που πρόσφατα έριξαν φόλες, η κοπέλα στην Τεγέα με τα 4 μικρά κουτάβια, στο στρατόπεδο, στον αγ. Γιώργη , πριν λίγες ώρες βρέθηκε το κουταβάκι ο Γκρέμλιν που χρειάζεται φιλοξενία, το σκυλάκι στο Γήπεδο και αρκετά ακόμη περιστατικά!!! Με αφορμή όλα αυτά θα κάνουμε μια γενική περιγραφή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τι χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και να βελτιωθεί η κατάσταση.

 

Δεδομένης της λιγοστής και σποραδικής φροντίδας του κράτους στην Ελλάδα για τα ζώα, και την πρόσφατη σχετικά δημιουργία νόμων που δεν εφαρμόζονται από τους δήμους πλήρως και σε αρκετούς δήμους καθόλου, οι άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα διαλέγουν τρεις δρόμους.

 

- Ο πρώτος δρόμος είναι να ταΐζουν όσα ζώα μπορούν οπότε μπορούν χωρίς να πολυασχολούνται.

- Ο δεύτερος είναι να φροντίζουν ενεργά τα ζώα της γειτονιάς τους μαζί με τα δικά τους και όσα άλλα έρχονται και αυτό σημαίνει πολλές ευθύνες και προσωπική επιβάρυνση του κόστους και της ποιότητας ζωής τους.

- Ο τρίτος δρόμος είναι να συσπειρωθούν σε μία οργάνωση, να την φτιάξουν η να μπουν σε μία ήδη υπάρχουσα έτσι ώστε εκτός από τα ζώα που φροντίζουν, να βοηθήσουν και σε γενικότερα θέματα φιλοζωίας όπως η κακοποίηση ζώων και στο θέμα των αδέσποτων.

 

Το σωματείο λοιπόν είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που αποτελείται από φιλόζωους και σπλαχνικούς ανθρώπους, κατά βάση όμως έχουν ο καθένας την προσωπικότητα του, τις ικανότητες όπως και τις αδυναμίες τους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα περισσότερα σωματεία νοιάζονται πραγματικά για τα ζώα. Είναι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και έχουν αφιερώσει πάρα πολύ από τον χρόνο και τη ζωή τους σε αυτό το θέμα δεδομένου ότι δεν υπάρχει σωματείο με πάνω από 20-30 ενεργά μέλη το πολύ. Τα περισσότερα μέλη απλά δίνουν που και που χρήματα για τα αδέσποτα , αγοράζουν ημερολόγια και αισθάνονται ότι βοηθούν τα ζωάκια, πράγμα που είναι αλήθεια.

 

Δυστυχώς είναι λίγα τα μέλη που είναι ενεργά κι έχουν διάθεση για προσωπική εμπλοκή είτε προσφέροντας χώρο φιλοξενίας, είτε βοήθεια στο πιάσιμο ζωών και στη μεταφορά τους προς ένα γιατρό είτε ασχολούμενοι με διαδικαστικά θέματα.

 

Το αποτέλεσμα στα περισσότερα σωματεία είναι ότι όλοι κάνουν λίγο από όλα απλά κάποιος κάνει λίγο περισσότερο αυτό η το άλλο.

 

Που οφείλεται η δυσλειτουργία;

 

Η έλλειψη οργάνωσης των περισσοτέρων σωματείων που στον έξω κόσμο εκφράζεται με το παράπονο μα τηλεφώνησα τόσες φορές και δεν το σήκωσαν όταν τους ήθελα, δεν με βοήθησαν όταν χρειάστηκα, δεν είναι καλοί η αποτελεσματικοί, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ατόμων και στη έλλειψη συνείδησης από τους Έλληνες ότι ένα σωματείο αποτελείται από εθελοντές κι όχι από επαγγελματίες. Περιμένουν συνήθως μια οργάνωση ιδανική με γραμματέα να απαντάει 24 ώρες το 24 ωρο και να κατευθύνει, με ασθενοφόρα να μεταφέρουν τα ζώα, να έχουν καταφύγιο κλπ. Αυτό υπάρχει εν μέρει στους δήμους σαν δυνατότητα αλλά μονάχα σε ένα πολυπληθές και άριστα οργανωμένο σωματείο θα ήταν δυνατό να γίνει.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολίτες δεν σκέφτονται να ενοχλήσουν τους Δήμους, το θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει κάνεις να τους βοηθήσει με αποτέλεσμα τα σωματεία να δέχονται το μεγάλο βάρος και πολλές επείγουσες κλήσεις , ο εθελοντής που απαντάει σ ένα κινητό προσπαθεί να αξιολογήσει τι είναι το πιο επείγον για να βοηθήσει οποίος μπορεί.

 

Πολλές κλήσεις κατά συνέπεια μένουν αβοήθητες και οι άνθρωποι κακοχαρακτηρίζουν το σωματείο αγνοώντας την πραγματικότητα. Τα περισσότερα σωματεία προσπαθούν έχοντας πήξει από φιλοξενούμενα ζώα να κατευθύνουν τους ανθρώπους στους δήμους γιατί είναι αδύνατο να χειριστούν τέτοιον όγκο ζωών αλλά και για να πιεστούν αυτοί να ενεργοποιήσουν προγράμματα επιχορηγούμενα και να βοηθηθεί γενικά ολόκληρη η εκάστοτε πόλη. Οι Δημοι ολα αυτά τα χρόνια πόνταραν στην ευαισθησία και στη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, αλλά καιρός είναι να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν.

 

Οι κλήσεις αφορούν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από εξαγριωμένους γείτονες που απαιτούν να πάει το σωματείο να πάρει σκύλο που γαυγίζει, από κατόχους αστείρωτων ζώων που παίρνουν και λένε που να σας αφήσω τα έξι γατάκια της γάτας μου που δεν ξέρω που να δώσω, από καταγγελίες γειτόνων για φόλες και κακοποίηση ζωών, άτομα που θέλουν τάχα να υιοθετήσουν σκυλάκι αλλά το θέλουν μονάχα καφετί με μια βούλα μαύρη στο δεξί αυτάκι γιατί έτσι ήταν το προηγούμενο που έχασαν πριν ένα μήνα.

 

Αν κάποιο σωματείο διαθέτει χώρο φύλαξης ζώων έχει να αντιμετωπίσει άτομα που πηγαίνουν και του αφήνουν κουτάβια , γατάκια, μαμάδες και μικρά έξω από την πόρτα έστω κι αν τα μέλη τους εξηγούν ότι επιτρέπονται και μπορούν να φροντιστούν μονάχα 50 ζώα για παράδειγμα… όταν τους αφήνουν γατάκια και σκυλάκια τα παίρνουν, τι να κάνουν αφού τα λυπούνται αλλά καταλήγουν με απίστευτα πολλά ζώα που οι ίδιοι δυσκολεύονται μετά να καθαρίσουν και να διαθέσουν για υιοθεσία.

 

Έτσι έκλεισαν τα περισσότερα καταφύγια που δημιουργήθηκαν και όσοι ιδιώτες έχουν κτήματα που φροντίζουν πολλά ζώα ξέρουν ότι τελικά καταλήγει κανείς με πολλά άρρωστα γιατί χρειάζεται προσωπικό, φάρμακα, φροντίδα και πολλά χρήματα, ενδεικτικά γύρω στις 3000-4000 ανά μηνά θέλει ένα κυνοτροφείο για να λειτουργήσει σωστά. Τα περισσότερα φιλοζωικά σωματεία λειτουργούν με εθελοντές που φιλοξενούν τα ζώα. Κάποια διαθέτουν χώρο που προσπαθούν απίστευτα να κρατήσουν καθαρό και υγιή για τα ζώα δεδομένου ότι είναι πολύ λίγοι για να τα φροντίσουν σωστά και έρχονται να προστεθούν συνεχώς νέα. Τα περισσότερα σωματεία έχουν ελλείψεις σε τροφές, φάρμακα, κουπάκια φαγητού, κουβέρτες και σπιτάκια. Δεν διαθέτουν αυτοκίνητο ειδικό την μεταφορά την κάνουν με δικό τους μέσο.

 

Οι γιατροί που συνεργάζονται με το σωματεία είναι πολύ φιλόζωοι άνθρωποι που έχουν οι ίδιοι ζώα. Είναι πολύ έμπειροι που με ελάχιστα μέσα προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Κάνουν μικρές τομές στα αδέσποτα για να μην ανοίξουν έξω στη φύση μετά τη στείρωση και τα φροντίζουν όσο μπορούν. Συνήθως δουλεύουν πολλές ώρες εκτός των συνηθισμένων ωρών, εξίσου μιας και φυλάνε ζώα κατεβαίνουν από τα σπίτια τους και τα σαββατοκύριακα για να τα φροντίσουν και για να φύγουν διακοπές πρέπει να βρεθούν εθελοντές να τα φιλοξενήσουν. Πολλοί όταν καταλαβαίνουν ποσό πιεστικά και ψυχοφθόρα είναι όλα αυτά εγκαταλείπουν.

 

Οι δικηγόροι των σωματείων είναι απλά φιλόζωοι δικηγόροι που θέλουν να δώσουν λίγο από το χρόνο τους και συχνά όταν καταλαβαίνουν τον φόρτο εργασίας από τις καταγγελίες τους πιάνει απογοήτευση . Πολλοί δεν αντέχουν και αποχωρούν η διαλέγουν συγκεκριμένες υποθέσεις μίας και δεν αμείβονται καθόλου ή ελάχιστα για όλα αυτά.

 

Το αποτέλεσμα:

 

Το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι φιλόζωοι μεν αλλά κατά βάθος πικραμένοι από την αδιαφορία του κόσμου, υπερφορτωμένοι με ευθύνες και απίστευτα πιεσμένοι από όλη αυτή την κατάσταση. Είναι άνθρωποι που περνούν σχεδόν κάθε μέρα σώζοντας πολλά ζώα αλλά και έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με θάνατο, κακοποίηση, έλλειψη κατανόησης από τις αρχές, παθολογικούς φιλόζωους, συλλέκτες ζωών, κυνηγούς, έλλειψη φαρμάκων και χρημάτων, έλλειψη εκτίμησης και χαρακτηρισμός ως «τρελοί με τα ζώα», θυμό των ανθρώπων και απαίτηση να φέρονται σαν επαγγελματίες ενώ στην ουσία είναι απλά εθελοντές φιλόζωοι.

 

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να βοηθήσει αυτή την κατάσταση;

 

Οι ουσιαστικές ανάγκες του σωματείου μας είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ στην ουσία.

 

Οι πρακτικές ανάγκες του κάθε σωματείου συνοψίζονται στα εξής:

 

• Χρήματα για φάρμακα, τροφές, μεταφορικά έξοδα, παγίδες πιασίματος ζώων, σκάνερ και περίθαλψη.

• Αν δεν υπάρχουν χρήματα, τροφές σκύλων, γάτας, μικρών, γάλα για γατάκια – σκυλάκια, κουβέρτες μπωλάκια, σπιτάκια, χαρτόκουτα, γατόφορεια, κλουβιά, παγίδες, φάρμακα, αποπαραστιτικά, σύριγγες, εφημερίδες , μαξιλαράκια, τα πάντα σε αυτά τα είδη.

• Ακίνητο, κατάστημα η παλιά μονοκατοικία για γραφεία.

• Χωράφι η οικόπεδο για να έχει την δυνατότητα ο σωματείο να φιλοξενεί προσωρινά ζώα.

•Αυτοκίνητο για τις ανάγκες του σωματείου. 

• Άτομα που τα πάνε καλά με σκύλους η γάτες η αλλά ζώα, και μπορούν να τα πιάσουν η να μάθουν να τα πιάνουν για στείρωση και φροντίδα.

• Άτομα που να μπορούν να φιλοξενήσουν άρρωστα αλλά και υγιή ζώα.

• Άτομα που να μπορούν να φροντίσουν τα ζώα στο κυνοκομείο στο Περθώρι.

• Άτομα για να επιβλέπουν τα σημεία σίτισης.

• Άτομα για να βοηθάνε στην επιλογή κλήσεων και να απαντάνε σε τηλέφωνο.

• Άτομα για να ενημερώνουν τις Βάσεις δεδομένων, δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. 

• Άτομα που θα ασχολούνται με το δίκτυο Υιοθεσιών ζώων.

• Άτομα που να βοηθούν στις δημόσιες σχέσεις, στο να κρατάνε σταντ και να ενημερώνουν τον κόσμο.

• Άτομα να διαχειρίζονται τις σελίδες στο διαδίκτυο. 

• Άτομα που τα πάνε καλά με τα παιδιά , παιδοψυχολόγοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, κλόουν, να ενημερώνουν τα παιδιά στα σχολεία σε κάθε ηλικία.

• Άτομα που τα πάνε καλά με τους ενήλικες, δικηγόροι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, επικοινωνιακοί άνθρωποι με εμπειρία στις δημόσιες σχέσεις, για ενημέρωση και επίλυση προβλημάτων.

• Οδηγοί αυτοκινήτων, για μεταφορά ζώων.

• Άτομα με ευαισθησίες και καλή γνώση γραπτού λόγου για αλληλογραφία, σύνταξη δελτίων τύπου κλπ.

 

Βοηθήστε με όποιον τρόπο μπορείτε γιατί οι ανάγκες είναι πάντα άμεσες και επείγουσες. 

6932 839363

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.