Επικαιροτητα

H απάντηση της Ιεράς Συνόδου...

Την έντονη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε το μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με τη φερόμενη άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων από τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τις 25 Σεπτεμβρίου επιτρέπονται πλέον αναλήψεις μετρητών για τις Μητροπόλεις έως του ποσού των 10.000 ευρώ και για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως 20.000 μηνιαίως.

 

Η Ιερά Σύνοδος απάντησε στα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για "ανεύθυνα δημοσιεύματα, κατά τα οποία δήθεν "η Εκκλησία" (συλλήβδην) "εξαιρέθηκε" προνομιακά από τους περιορισμούς αναλήψεως μετρητών και κίνησης κεφαλαίων (capital controls), σε αντίθεση με τους Ελληνες πολίτες". 

 

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο η Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών) της 25.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2100) δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από ένα τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα.

 

Επίσης η Εκκλησία υπογραμμίζει ότι η αύξηση ορίου αναλήψεως αφορά μόνο στις Ι. Μητροπόλεις και δεν αφορά σε φυσικά πρόσωπα (εφημέριους, μοναχούς, Μητροπολίτες κ.λπ.) ούτε στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας (στον κεντρικό φορέα της "Εκκλησίας της Ελλάδος" ως νομικό πρόσωπο, στις Ι. Μονές κ.λπ.).

 

Όσο για την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι η αιτία πίσω από αυτή την απόφαση ήταν η "ως σήμερα δυσχέρεια καταβολής τακτικών και εκτάκτων επιδομάτων βοήθειας σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς απόρους και οικογένειες από τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Μητροπόλεων, καθώς η υλική βοήθεια προς αυτούς δεν διεκπεραιωνόταν ως σήμερα διατραπεζικά, όπως επίσης και η διευκόλυνση πληρωμής εξόδων για τα συσσίτια, εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων λειτουργίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ.) των Μητροπόλεων", υπογραμμίζοντας ότι "η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακοί έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων, όπως ερμηνεύθηκε από ορισμένα δημοσιεύματα με σκανδαλοθηρική πρόθεση".

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.