Επικαιροτητα

S.O.S από το κέντρο Υγείας Δημητσάνας

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές ανάγκες έφτασαν μέσω ερώτησης στα χέρια του Υπουργού Υγείας....

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με θέμα την άμεση αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών και ελλείψεων του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 

Η ερώτηση ήρθε σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο Βουλευτής με τα στελέχη του Κ.Υ. και κατοίκους της περιοχής, εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον του αλλά και την προσωπική του ανησυχία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής. Παρόμοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα και για τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νομού, σε συνεννόηση πάντα και συνεργασία με τα στελέχη τους και τους κατοίκους των περιοχών.

 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το ορεινό Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων (κυρίως ηλικιωμένων, με μέση ηλικία τα 55-75 έτη) μίας μεγάλης περιοχής, η οποία περιλαμβάνει πολλά και απομακρυσμένα χωριά της Αρκαδίας, κάποια εκ των οποίων απέχουν από το Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως έως και δύο ώρες. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, το Κ.Υ. αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ελλείψεων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ιατρικό και υγειονομικό υλικό. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο τρεις γιατροί και ένας οδηγός ασθενοφόρου. Οι ελλείψεις αυτές αντιμετωπίζονται με μεγάλες δυσκολίες, χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων, αλλά και την ηθική, υλική και χρηματική συνδρομή των κατοίκων.

 

Το τελευταίο διάστημα όμως, η διαμαρτυρία των κατοίκων έχει γίνει ακόμη πιο έντονη, δεδομένου πως τα προβλήματα και οι ελλείψεις, αντί να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία, αυξάνονται. Ενόψει μάλιστα και της χειμερινής περιόδου, η ανησυχία των ανθρώπων της περιοχής εντείνεται.

 

Σε συνάντηση που είχα με τα στελέχη του Κ.Υ. και κατοίκους της περιοχής, πραγματοποιήσαμε από κοινού καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών του Κ.Υ. Δημητσάνας ως ακολούθως:

 

Άμεσες ανάγκες σε προσωπικό:

1 Παιδίατρος

1 τεχνολόγος Ακτινολόγος

1 τεχνολόγος Μικροβιολόγος (ή Παρασκευαστής)

 

Νοσηλευτές-τριες για να καλύπτονται τουλάχιστον οι βάρδιες και πιθανόν για να μπορεί να υποστηριχθεί μια μικρή μονάδα βραχείας νοσηλείας 2-3 κρεβατιών για περιστατικά που μπορούν να αποφύγουν την διακομιδή στο νοσοκομείο.

 

Οδηγός ασθενοφόρου για να καλύπτονται οι βάρδιες.

 

Διοικητικός υπάλληλος για την στοιχειώδη γραμματειακή υποστήριξη του Κ.Υ.

 

Υλικοτεχνικές ανάγκες:

 

Άμεση αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου – για ασθενείς, ιατρούς και πλήρωμα – ασθενοφόρου. Έχουν αναφερθεί ήδη τρία περιστατικά με σπάσιμο των φρένων και φθορά των ελαστικών στο συγκεκριμένο όχημα καθώς και το ότι η πλαϊνή πόρτα του οχήματος δεν ανοίγει

 

Ειδικός υλικοτεχνικός και φαρμακευτικός εξοπλισμός και αναλώσιμα Επείγουσας Ιατρικής για το Τμήμα Επειγόντων του Κ.Υ, αλλά και για το ασθενοφόρο.

 

Μηχάνημα ανάλυσης Αερίων αίματος και παροχή αναλωσίμων για την εφημερία.

 

Το μηχάνημα αυτό θα μπορεί να εκτελέσει και τις επείγουσες βιοχημικές εξετάσεις (π.χ. Τροπονίνη για έμφραγμα μυοκαρδίου) στην εφημερία, χωρίς την απαραίτητη παρουσία μικροβιολόγου. Την στιγμή αυτή υπάρχει καταχωρημένο στο Κ.Υ. ειδικό φορητό μηχάνημα (i-stat, αξίας 7.000 ευρώ) για πλήθος βιοχημικών εξετάσεων αλλά δεν καλύπτεται με αναλώσιμα από το Γ.Π.Ν. Τρίπολης, οπότε η εν λόγω συσκευή βρίσκεται εν αχρηστία

 

Συντήρηση και άμεση λειτουργία του ακτινολογικού μηχανήματος του Κ.Υ. καθώς και αγορά εμφανιστηρίου και αναλωσίμων για τις ακτινογραφίες.

 

Άμεση αντικατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού των περισσοτέρων Περιφερειακών Ιατρείων για την επαρκή και ασφαλή (συμφώνως τω νόμω) λειτουργία τους.

 

Άμεση προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και αναλωσίμων (τόσο στο ΚΥ όσο και στα Π.Ι.)

 

Προμήθεια εξοπλισμού και αναλωσίμων για την ασφαλή και επαρκή λειτουργία του Μικροβιολογικού εργαστηρίου του Κ.Υ. το οποίο κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί τουλάχιστον σε 16ωρη βάση (πρωί - απόγευμα).

 

Άμεση επίλυση κτηριακών (λειτουργικών) προβλημάτων του Κ.Υ. (θέρμανση, έλλειψη ζεστού νερού, ανάγκη συχνών επιδιορθώσεων στην σκεπή του κτηρίου, μεγάλες ρωγμές στην τοιχοποιία κ.ά.).

 

Να σταματήσει η αποψίλωση του Κ.Υ. Δημητσάνας σε αναλώσιμα ή εξοπλισμό για να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Τρίπολης.

 

Οι κάτοικοι, τα στελέχη του Κ.Υ., αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της περιόδου και γι’αυτό συνδράμουμε όλοι, με κάθε ευκαιρία και δυνατότητα στη λειτουργία του. Έχουμε όμως υπόψη και τις δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης για την κάλυψη τουλάχιστον των βασικών αναγκών για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων, ειδικά σε ευαίσθητες, μη προνομιούχες περιοχές.

 

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

Ποια μέριμνα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας;

 

Αθήνα, 15.10.2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.