Επικαιροτητα

Πολύτιμο Αθηναϊκό νόμισμα στα χέρια αρχαιοκαπήλων

Η αξία του εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!


Ένα αρχαίο αθηναϊκό νόμισμα που η αξία του εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ήταν μεταξύ των ευρημάτων στα σπίτια και τα οχήματα πέντε Ελλήνων αρχαιοκαπήλων που συνελήφθησαν από κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφαλείας Πατρών σε ορεινή περιοχή της Αχαΐας κοντά στα Καλάβρυτα, όπου έκαναν έρευνες και λαθρανασκαφές.


Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους τέσσερις άνδρες ηλικίας 54, 38, 36 και 32 χρόνων να κατευθύνονται με δύο αυτοκίνητα προς τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Κάστρο, κοντά στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων– Λουσών και στη συνέχεια στο κοιμητήριο της περιοχής Καμενιάνοι της Αχαΐας, όπου άρχισαν έρευνες με ανιχνευτή μετάλλων και ένα ραντάρ εδάφους. Εκεί τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη και μια 32χρονη συνεργός τους.


Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια και τα οχήματα των συλληφθέντων στην Πάτρα, την κοινότητα Φαρραί Αχαΐας, το Νεοχώρι Μεσολογγίου και το Κεράσοβο Αγρινίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα αρχαία νομίσματα, το πιο πολύτιμο από τα οποία είναι ένα σπάνιο αργυρό αθηναϊκό δεκάδραχμο του 4ου π.Χ. αιώνα, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 300.000 ευρώ! Σημαντικά είναι και τα υπόλοιπα, που είναι ένας Φίλιππος χρονολογούμενος περίπου το 315 ή 314 π.Χ. που είχε κοπεί από το νομισματοκοπείο της Αμφίπολης, δύο τετρώβολες Ιστιαίες μεταξύ 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα, μία Σικύων των Ελληνιστικών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα του Κοινού Ακαρνάνων του 3ου π.Χ. αιώνα, ένα χάλκινο νόμισμα των Βυζαντινών χρόνων, ένα Τορνήσιον χρονολογούμενο τον 13ο μ.Χ. αιώνα, ένας Αχτσές της οθωμανικής αυτοκρατορίας του 17ου μ.Χ. αιώνα, ένα λεπτόν του Ιονικού κράτους με έτος κοπής πιθανότατα το 1821, ενώ κατασχέθηκε και ένα χρυσό νόμισμα με λατινικούς χαρακτήρες στο οποίο αναγράφεται το έτος 1922.


Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν βιβλία με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για αρχαία νομίσματα, αλλά και έξι ψηφιακοί δίσκοι και μια βιντεοκάμερα στα οποία ήταν αποθηκευμένο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από αρχαία αντικείμενα. Μάλιστα, στο κινητό του 36χρονου βρέθηκε οπτικό υλικό από λαθρανασκαφή στην παραποτάμια περιοχή Χρυσοπηγή στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας, που είχε καταγραφεί στις 26 Μαρτίου και απεικονίζει πιθανότατα έναν αρχαίο τάφο! Ακόμη, κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, ένα ραντάρ εδάφους, γεωργικά και σκαπτικά εργαλεία, γάντια, φακοί, μάσκες προσώπου, μια κουκούλα full face, 40 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και ένα ζευγάρι χειροπέδες, ενώ στο σπίτι του 36χρονου βρέθηκε μια χασισοφυτεία από 43 δενδρύλλια κάνναβης σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία καλλιεργούσε μέσα σε πλαστικές κυψελίδες.


Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, παραβίαση των νόμων περί αρχαιοτήτων, περί όπλων και περί ναρκωτικών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστούν και άλλα σημεία στα οποία έκαναν λαθρανασκαφές και να εντοπιστούν τυχόν άλλα ευρήματά τους.

 

ΠΗΓΗ:protothema.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.