Επικαιροτητα

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Υπό προϋποθέσεις οι πρόσφυγες στην Τρίπολη

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Νικολάου στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης για το προσφυγικό. 

 

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος ανάγκασε τους πρόσφυγες μόνους ή μαζί με τις οικογένειές τους, να ξεριζωθούν, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Αυτοί που προκάλεσαν τον πόλεμο, με διάφορα προσχήματα και ψέματα, είναι αυτοί που τους έδιωξαν από τη χώρα τους.

 

Είναι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, άλλων καπιταλιστικών κρατών, που άλλοτε συμμαχούν και άλλοτε συγκρούονται με ντόπιες αστικές δυνάμεις. Είναι τα μονοπώλιά τους που ανταγωνίζονται για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τους δρόμους μεταφοράς τους, για νέες αγορές. Αυτοί έκαναν τις επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία και αλλού. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τους "Ταλιμπάν", την "Αλ Κάιντα", τους τζιχαντιστές, ενισχύουν, κατά καιρούς, ντόπιες αντιδραστικές δυνάμεις. Αυτούς εξυπηρετούν οι δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στην Τουρκία, στο Πακιστάν και αλλού. Σπέρνουν το μίσος και τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς.

 

Η λαϊκή συσπείρωση είναι ενάντια στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησαν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους. 

 

Εμείς από την αρχή του προβλήματος υποστηρίζουμε σταθερά την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές χώρες ή από τα νησιά του Αιγαίου προς τις χώρες της ΕΕ, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Καλέσαμε και καλούμε τον ελληνικό λαό να παλέψει για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στη Συρία, από όλους τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

 

Να στηρίξει τα αιτήματα των προσφύγων για:

 

• Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού, εκεί που έχουν συγγενείς, εκεί που νομίζουν ότι μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια.

• Να αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που έχουν δεχθεί ιμπεριαλιστική επίθεση.

• Ανθρώπινη μεταχείριση και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.

 

Καλέσαμε και καλούμε το λαό μας και το κίνημά του να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, διεκδικώντας:

 

• Ανοιχτούς και ανθρώπινους, οργανωμένους από το κράτος χώρους φιλοξενίας, για όσο διάστημα αναγκαστούν να μείνουν στη χώρα μας. Σ' αυτούς τους χώρους, να τους παρέχονται δωρεάν, επαρκής και υγιεινή σίτιση, περίθαλψη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους αρρώστους, τις εγκύους, τα παιδιά, με ευθύνη του κράτους και όχι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που εκμεταλλεύονται την προσφυγιά. Κανένας πρόσφυγας να μην κινδυνεύσει, να μην αρρωστήσει εξαιτίας της διαμονής του σε ακατάλληλους, ανοργάνωτους χώρους. 

 

Καλούμε τον ελληνικό λαό:

 

• Να συνεχίσει να εκφράζει την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες.

• Να καταδικάσει την κυβέρνηση για την πολιτική της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, ενάντια στην άθλια συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

• Να απομονώσει τις ρατσιστικές και φασιστικές οργανώσεις, τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα από τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα, για να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των λαών, για να διαδώσει τις διχαστικές, αποκρουστικές και απάνθρωπες θεωρίες της.

 

Η πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι:

 

• Να δημιουργηθεί ανθρώπινος και αξιοπρεπής, ανοιχτός και δημόσιος, προσωρινός χώρος υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργεί με ευθύνη του κράτους (του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής).

• Σε αυτόν θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

• Θα πρέπει να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και οι άλλες δομές υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες ντόπιων και προσφύγων.

• Να ενισχυθεί ο Δήμος Τρίπολης και με τα απαραίτητα κονδύλια, αλλά και με προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

• Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Η δράση τους είναι τουλάχιστον ύποπτη.

• Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

 

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις. ΜΟΝΟ τότε μπορεί να λειτουργήσει χώρος προσωρινής φιλοξενίας, για περιορισμένο αριθμό προσφύγων ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται".

 

Φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρος κατάλληλος για φιλοξενία προσφύγων η ΒΙΠΕ Τρίπολης και οι εγκαταστάσεις της.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.