Επικαιροτητα

Skiritida Run: "Δρόμος, Δάσος, Τουρισμός!"

Για το μοναδικής ομορφιάς δάσος της Σκιρίτιδας, την πρόσβαση στην περιοχή αλλά και το μεγάλο πολιτιστικό – αθλητικό δρώμενο – SKIRITIDA RUN – μίλησε σε συνέντευξη του ο δασάρχης Τρίπολης Θανάσης Αργειτάκης.

  

Αρχικά για το δάσος της Σκιρίτιδας ο κ.Αργειτάκης ανέφερε, πως πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο δασικό σύμπλεγμα της Αρκαδίας, μετά από αυτό του Μαινάλου. "Η έκταση του ξεκινά από την περιοχή της Βλαχοκερασιάς και καταλήγει στα όρια του νομού μας με τη Λακωνία. Μιλάμε για μία έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Το έλατο, οι καστανιές καθώς και τα πολλά είδη πεύκης πρωταγωνιστούν στην περιοχή", ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Στη συνέχεια ο δασάρχης Τρίπολης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους, θα μπορούσε, να αξιοποιηθεί το δάσος τονίζοντας: "Με τις κατάλληλες μελέτες, οι οποίες δεν έχουν γίνει λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της έλλειψης πόρων, το δάσος μπορεί να καλύψει πολλές παραγωγικές διαδικασίες. Το Υπουργείο πρέπει, να αναλάβει δράση. Στο επίκεντρο πρέπει, να βρίσκεται το περιβάλλον και η προστασία του. Χρειάζονται αρκετά χρήματα, για να γίνει μία σωστή διαχείριση του δάσους, τα οφέλη όμως που θα αποκομίσουμε είναι τεράστια. Έχουμε μείωση 80% στους πόρους της δασικής υπηρεσίας. Το δασαρχείο του νομού μας διαχειρίζεται 2,5 εκατομμύρια στρέμματα. Για αυτή την έκταση το ποσό για έργα , δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ τον χρόνο. Εμείς έχουμε ρίξει το βάρος στον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, ο οποίος δεν μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο, αλλά κάθε 8-10 χρόνια, για να μην φεύγει το γόνιμο έδαφος". 

 

Ο κ. Αργειτάκης μίλησε και για το πρωταρχικής σημασίας ζήτημα της προστασίας του Δάσους, ξεκαθαρίζοντας, πως το δάσος δεν μπορεί να είναι ποτέ ασφαλές, αν οι άνθρωποι δεν φροντίσουν για αυτό. "Η σωστή ενημέρωση του κόσμου αποτελεί το βασικό κομμάτι. Είναι καλό βέβαια, που υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις , οι οποίες με τα έργα που θέλουν να κάνουν, βοηθούν την όλη κατάσταση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει εκφραστεί η πρόθεση να γίνει μία βελτίωση της δασικής οδοποιίας, που ενώνει την Βλαχοκερασιά με τις Κολλίνες. Ο δρόμος αυτός έχει κατασκευαστεί πριν 70 χρόνια με βάση τις τότε ανάγκες. Σήμερα οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Υπάρχουν μεγαλύτερα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και μεγαλύτερα μέσα μεταφοράς. Αν ο δρόμος αυτός λοιπόν φτιαχτεί θα μπορέσει να εξυπηρετήσει την καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή είτε των κατοίκων και των επισκεπτών είτε ακόμα και των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς", δήλωσε ο δασάρχης, ενώ πρόσθεσε: "Μία διαδρομή που για να τη διανύσει κάποιος σήμερα χρειάζεται  1 ώρα , θα μπορεί να γίνεται σε 10 λεπτά. Δεν είναι μόνο θέμα πυρκαγιών.Η λαθροθηρία και η λαθραία υλοτομία αποτελούν εξίσου πρόβλημα και θα αντιμετωπιστούν με αυτό τον τρόπο, με μια εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Επίσης ένα ασθενοφόρο ή ένα αστυνομικό όχημα θα μπορεί να φτάνει γρήγορα στην περιοχή». 

 

Παράλληλα αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει από την Πολιτεία μέχρι σήμερα για την επιδιόρθωση του δρόμου τόνισε: "Από τις κρατικές υπηρεσίες είναι λίγο δύσκολο από ότι φαίνεται, να φτιαχτεί ο δρόμος , μιας και οι πιστώσεις για έργα είναι ελάχιστες". 

 

Ένα ακόμα ερώτημα προς τον δασάρχη, ήταν εάν υπάρχει έγκριση από το δασαρχείο για το συγκεκριμένο δρόμο και αν έχει γίνει αίτημα από την τοπική αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. "Πρόκειται για έναν εθνικό δρόμο από το 1923, ο οποίος ένωνε την Τρίπολη με την Σπάρτη. Διέρχεται μέσα από το δάσος και έχει ζητηθεί από την δασική υπηρεσία η γνώμη της, για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται να γίνουν. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε, πως μία τέτοια κίνηση, θα βοηθήσει πολύ στην προστασία του δάσους, αλλά και πολλούς πολίτες, που θα θελήσουν, να ασχοληθούν με την υλοτομία. Με πιο απλά λόγια θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της περιοχής", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: "Έχει εγκριθεί μία μελέτη οδοποιίας και υπάρχει και μία περιβαλλοντική μελέτη από την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Απομένει, να μας γίνει αίτημα από την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας ή από το Δήμο, ώστε να δώσουμε το σχετικό έγγραφο, για την κατασκευή του δρόμου. Χρειάζεται προγραμματική σύμβαση, για να προχωρήσει η διαδικασία. Από εμάς θα σταλεί έγγραφο στην διεύθυνση δασών, η οποία με την σειρά της θα στείλει το έγγραφο στην αποκεντρωμένη στην Πάτρα. Στην συνέχεια ορίζεται ο εργολάβος και ξεκινούν τα έργα. Δεν υπάρχει όμως αίτημα ούτε από Δήμο ούτε από την Περιφέρεια, παρά το γεγονός πως οι μελέτες είναι έτοιμες".

 

Τέλος ο κ.Αργειτάκης μίλησε για το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού αναφέροντας:  "Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση – όπως το SKIRITIDA RUN - που θα προσεγγίσει κόσμο από άλλες περιοχές , είναι θετική. Θα αναγνωριστεί η αξία του δάσους , μιας και η διαδρομή θα διέρχεται μέσα από αυτό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία βλάστησης, την οποία σπάνια βλέπει κάποιος συγκεντρωμένη σε τόσο μικρή απόσταση. Είναι μία θετική κίνηση, η οποία θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τουρισμού".

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.