Επικαιροτητα

Η κυπριακή κυβέρνηση τιμά ως ήρωες τους νεκρούς δασοπυροσβέστες

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε οι κηδείες των δύο θυμάτων να τελεστούν δημοσία δαπάνη και να παρασχεθεί κάθε δυνατή στήριξη στις οικογένειές τους.


To υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε να αποδώσει τιμές ηρώων στους δύο δασοπυροσβέστες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τραύματα που υπέστησαν εν ώρα καθήκοντος στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι "κατά τη σημερινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση της υγείας των τραυματισθέντων, καθώς επίσης από τους αρμόδιους Υπουργούς για το ποια είναι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στην περιοχή".


Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το γεγονός ότι θα απέχει από όλες τις επίσημες εκδηλώσεις μέχρι το τέλος της παρούσας βδομάδας και ότι θα παραστεί στις κηδείες των δασοπυροσβεστών  Μάριου Αριστοτέλους και του Ανδρέα Σοφοκλέους.


Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα


Οι κηδείεςτων δύο θυμάτων να τελεστούν δημοσία δαπάνη. Επί τριήμερο οι σημαίες όλων των κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών να παραμείνουν μεσίστιες.


Ανακηρύσσονται ήρωες οι δύο πεσόντες και εγκρίνεται η απονομή τιμών και παρασήμων στα δύο θύματα σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπουργείου Υγείας να παράσχουν κάθε δυνατή στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων


Εγκρίνεται η καταβολή στις οικογένειες των δύο θυμάτων, πέραν του ποσού των 167 χιλιάδων ευρώ, που καταβάλλεται από το κράτος ως αποζημίωση με βάση υφιστάμενους σχετικούς κανονισμούς, ποσού ύψους 95 χιλιάδων ευρώ για τη σύζυγο και για έκαστο τέκνο των θυμάτων,


Εγκρίνεται η παραχώρηση υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου σε όλα τα τέκνα των πιο πάνω θυμάτων για σπουδές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι και δέκα χιλιάδες ευρώ ανά έτος για κάθε τέκνο, σύμφωνα με το πραγματικό ετήσιο κόστος φοίτησης συμπεριλαμβανομένου και του κόστους διαμονής και διατροφής.


Εγκρίνεται η πρόσληψη και την απασχόληση σε έκτακτη θέση λειτουργού στη Δημόσια Υπηρεσία ενός τέκνου από κάθε οικογένεια των πιο πάνω θυμάτων,


Εγκρίνεται η παραχώρηση απαλλαγής από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις του Ανδρέα Αριστοτέλους, υιού του θανόντος Μάριου Αριστοτέλους. Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να προχωρήσουν σε άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί ιδιωτικές περιουσίες από την πυρκαγιά, προκειμένου η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή σχετικών αποζημιώσεων.


Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να ετοιμάσει πρόγραμμα ταχείας αναδάσωσης και αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών από τις πυρκαγιές και υποβάλει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός δύο μηνών.


Αναγνωρίζεται το πνεύμα αυτοθυσίας που επέδειξε το προσωπικό των διαφόρων Υπηρεσιών και οι εθελοντές για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

 

ΠΗΓΗ:protothema.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.