Επικαιροτητα

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: "Οχι" στην πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων

Απέρριψε με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου την πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ και ζητά να εφαρμοστεί αποκεντρωμένη τοπική διαχείριση, ενόψει κατάρτισης και του νέου ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.



Επί της ουσίας το δημοτικό συμβούλιο μετά από πολύωρη συνεδρίαση, ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής Αρχής, για υιοθέτηση της τρίτης πρότασης της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, που αφορά την αποκεντρωμένη τοπική διαχείριση απορριμμάτων, ενώ κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν υιοθέτησε τις δύο άλλες προτάσεις της μελέτης του ΠΕΣΔΑ που αφορούν τη κεντρική διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ ή την υλοποίηση σύμβασης ΣΔΙΤ με τοπικές μονάδες κομποστοποίησης.


Επιπλέον, ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση, για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Κορινθίων, όπως ακριβώς έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο το περασμένο Νοέμβριο.


Νίκας: Να ξεκαθαρίσει το θέμα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο


Να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καλεί την κυβέρνηση ο δήμαρχος της Καλαμάτας, , επισημαίνοντας ότι η Πελοπόννησος κινδυνεύει να γεμίσει από σκουπίδια.


Ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρει ότι η μεσσηνική πρωτεύουσα κάνει τοπική διαχείριση των απορριμμάτων και αποκαθίσταται και η τελευταία χωματερή που είχε.
 

Μάλιστα, σημειώνει ότι τοπική διαχείριση μπορούν να κάνουν μόνο 5 με 6 μεγάλοι δήμοι και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τοπική διαχείριση, κάτι που αποδεικνύεται, όπως αναφέρει, από το γεγονός ότι τα 11 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε δήμους της Πελοποννήσου για να ξεκινήσουν τοπική διαχείριση, δεν απέδωσαν και είναι στα ταμεία τους.


Έτσι, ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας ή όχι και να πάψει, όπως σημειώνει, η διγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών.


"Το δίλημμα "διαγωνισμός ή σκουπίδια σε όλη την Πελοπόννησο" είναι εκβιαστικό. Αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός -που πράγματι έχει σοβαρά προβλήματα- δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, να τον καταργήσει αμέσως! Κακώς που δεν τον έχει καταργήσει ενάμιση χρόνο, αναλαμβάνοντας τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες! Η συμπεριφορά, άλλα να λένε οι μεν υπουργοί, άλλα να λένε οι άλλοι, άλλα να λένε τα τοπικά στελέχη, είναι μία συμπεριφορά η οποία πράγματι δεν εξυπηρετεί το λαϊκό συμφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας.


Προσθέτει πως "τοπική διαχείριση μπορούν να κάνουν 5-6 δήμοι, με την προϋπόθεση η Κυβέρνηση να λύσει θεσμικά προβλήματα και να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης του υπολείμματος. Όμως η Πελοπόννησος δεν έχει 5-6 μεγάλους δήμους μόνο, που μπορούν θεωρητικά να κάνουν τοπική διαχείριση. Έχει 26. Οι 20 μικροί δήμοι δεν μπορούν να κάνουν τοπική διαχείριση".


Ο κ. Νίκας αναρωτιέται "πόσο προωθήθηκε εδώ και ενάμιση χρόνο η τοπική διαχείριση αφού δόθηκαν τα 11 εκατομμύρια ευρώ; Είναι στα ταμεία κάποιων δήμων. Τι έγινε με αυτούς τους δήμους, εκ των οποίων ορισμένοι Δήμαρχοι έχουν σηκώσει τους τόνους. Προχώρησε η τοπική διαχείριση; Και γιατί δεν προχώρησε; Γιατί θα προχωρήσει αύριο, αφού δεν προχώρησε ενάμιση χρόνο τώρα;".



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.