Επικαιροτητα

Αμόκ διώξεων από Ερντογάν – Επιμένει για θανατική ποινή

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.


Τα αιματηρά γεγονότα της 15ης Ιουλίου ακολούθησαν "κύμα" συλλήψεων στις ένοπλες δυνάμεις και την δικαιοσύνη και "ξήλωμα" χιλιάδων αστυνομικών, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με την υποψία ότι διατηρούν σχέσεις με το "σκιώδες" δίκτυο Γκιουλέν.


Η ανησυχία παραμένει αφού ταυτόχρονα με τις εκκαθαρίσεις και τις συγκεντρώσεις των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, η πολιτική εξουσία δηλώνει ότι "δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη εντελώς ο κίνδυνος πραξικοπήματος", πράγμα που σημαίνει ότι τα εναντίον μέτρα και το κλίμα επιτήρησης θα συνεχιστούν.


Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα 8.777 μέλη των αστυνομικών δυνάμεων εκ των οποίων 7.899 είναι αστυνομικοί, 614 είναι αξιωματικοί της στρατιωτικής αστυνομία, 30 επαρχιακοί διοικητές και 47 περιφερειακοί διοικητές.


Παράλληλα συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι είχαν συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος περισσότερα από 6.000 μέλη του στρατού και της Δικαιοσύνης.


Σε επιδρομές σε ολόκληρη την Τουρκία συνελήφθησαν 100 στρατηγοί και ναύαρχοι για διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες, ενώ πραγματοποιήθηκε και έφοδος στην Ακαδημία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.


Χθες εισαγγελείς και αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, η οποία χρησιμοποιείται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν ανώτερο αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας και πάνω από δέκα άλλους υπόπτους που ήταν τοποθετημένοι σε αυτή τη βάση, καθώς τους βαρύνουν υποψίες ότι πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.


Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως υποψιάζονται ότι η βάση, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε για να ανεφοδιαστούν τα μαχητικά αεροσκάφη στα οποία έκαναν "πειρατεία" στασιαστές αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων την Παρασκευή.


Η βάση αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις που εξαπολύουν πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ αλλά και της Συρίας.


Η βάση έκλεισε για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.


Ωστόσο την Κυριακή η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως η βάση λειτουργεί κανονικά εκ νέου.


Οι ΗΠΑ είχαν εξασφαλίσει το 2015 το πράσινο φως για τη χρήση αυτής της βάσης, έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.


Την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας, καθώς ειδικές δυνάμεις και αστυνομικοί, με τη συνδρομή τεθωρακισμένων οχημάτων, πραγματοποιούν περιπολίες στους δρόμους της τουρκικής μεγαλούπολης.


Ειδικές ομάδες έχουν επίσης τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Στο στόχαστρο και το Δημόσιο


Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι θέτει υπό έλεγχο και τους δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διατηρούν σχέσεις με το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού, Φετουλάχ Γκιουλέν.


Ο Ερντογάν κατηγορεί από το 2013 το "παράλληλο κράτος", όπως αποκαλεί τους υποστηρικτές του Γκιουλέν ο Τούρκος πρόεδρος, ότι επιθυμεί να τον ανατρέψει από το τιμόνι της Τουρκίας.


Με κυβερνητική διαταγή χθες ακυρώθηκαν όλες οι καλοκαιρινές άδειες περισσότερων από 3 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων, ενώ όσοι βρίσκονται σε άδεια κλήθηκαν να επιστρέψουν αμέσως.


Μάλιστα απαγορεύθηκε και η έξοδος από τη χώρα σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου.


Για τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις και θα πρέπει να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.


Σε διαθεσιμότητα, όμως, τέθηκαν και περίπου 1.500 υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών για τις διασυνδέσεις που φέρονται να έχουν με το δίκτυο Γκιουλέν.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.