Επικαιροτητα

Σι Τζινπίνγκ: Ειρηνική επίλυση των εδαφικών διενέξεων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα επιμένει σε μόνιμη βάση πως οι εδαφικές διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα θα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο, μέσα από συζητήσεις, αλλά η κινεζική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατέψει την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα θαλάσσια δικαιώματα της, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

 

 

Σε ομιλία του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως η ελεύθερη διέλευση στην Νότια Σινική Θάλασσα ποτέ δεν ήταν πρόβλημα και ποτέ δεν αποτελέσει τέτοιο. Οι Ασιατικές χώρες θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα στα θέματα ασφαλείας μέσα από ειρηνικές διαδικασίες, πρόσθεσε.

 

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, βάσει κυρίως μιας οριοθέτησης που διακρίνεται με διακεκομμένες γραμμές στους κινεζικούς χάρτες της δεκαετίας του 1940. Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί αιτία έντασης στις εδαφικές διαφορές με τους γείτονές της, όπως το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι στην Νότια Σινική Θάλασσα, σε ένα θαλάσσιο πέρασμα το οποίο διασχίζουν κάθε χρόνο φορτηγά πλοία, μεταφέροντας εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Στις 28 Οκτωβρίου το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen έπλευσε σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από τα τεχνητά νησιά που κατασκεύασε το Πεκίνο στην Νότια Σινική Θάλασσα, στο αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος Σπάρτλι, με το Πεκίνο να αντιδρά οργισμένα, καταγγέλλοντας "παράνομη εισβολή, χωρίς την άδεια της Κίνας" και "απειλή για την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια των συμφερόντων της".

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.