Αστυνομικο Ρεπορταζ

Τρίπολη: Συνελήφθησαν οι δράστες της ληστείας στο κοσμηματοπωλείο!

Εξαρθρώθηκε επικίνδυνη σπείρα που διέπραττε ληστείες σε καταστήματα και σπίτια, σε περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στο κοσμηματοπωλείο στην Τρίπολη, την 18η Σεπτεμβρίου. 

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Γεώργιου Ψωμά και της Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου, σχετικά με δύο (2) υποθέσεις εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις

 

Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Ψωμάς:

"Κυρίες και Κύριοι καλημέρα,

Η σημερινή παρουσίαση αφορά δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η Δ/νση Ασφαλείας Αττικής και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής.

Αναφορικά με την πρώτη υπόθεση, το τμήμα Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας κατάφερε να εξαρθρώσει 5μελή επικίνδυνη εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε ένοπλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία καθώς και σε διαρρήξεις οικιών σε περιοχές της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας παρουσίασε στο πεδίο των ερευνών ιδιαιτερότητες και δυσκολίες καθώς οι δράστες είχαν αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο το οποίο προέβλεπε τις επιμέρους κινήσεις τους σε όλα τα στάδια της δράσης τους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ-πιστόλια) γεγονός που τους καθιστούσε πολύ επικίνδυνους απέφευγαν δε να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάπραξη των ληστειών.

Τελικά και μετά από την συνδυαστική αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων επετεύχθη η σύλληψη τους απογευματινές ώρες της 19-10-2018.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 6 υποθέσεις ληστειών και 6 υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων.

Στη δεύτερη υπόθεση, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε βάρος ενοίκων κατοικιών, τους οποίους δεν δίσταζαν σε κάποιες περιπτώσεις να κακοποιήσουν, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στις 20/10/ 2018, μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε καταυλισμούς της Δυτικής Αττικής, συνελήφθησαν επτά (7) ημεδαποί, μέλη της σπείρας.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε δέκα (10) περιπτώσεις ληστειών, δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και σε δύο (2) περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Λεπτομέρειες για τις παραπάνω υποθέσεις θα δοθούν από την Εκπρόσωπο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους Αστυνομικούς που συμμετείχαν και στις δύο υποθέσεις για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν.

Ευχαριστώ."

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:

"Αναφορικά με την πρώτη υπόθεση, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε κοσμηματοπωλεία καθώς και διαρρήξεις - κλοπές σε οικίες και οχήματα.

Στο πλαίσιο εκτεταμένης και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου 2018 σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Ασπρόπυργο, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Εξάρχεια) και στη Φθιώτιδα, με τη συνδρομή ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα (27χρονος, 29χρονος, -2- 33χρονοι και 35χρονος) εκ των οποίων οι τρεις (3) ημεδαποί και οι δύο (2) αλλοδαποί.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες (κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), εμπρησμό, πλαστογραφίες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, συμμορία με σκοπό την διάπραξη κυρίως ληστειών σε κοσμηματοπωλεία με τη χρήση κλεμμένων οχημάτων.

Από την ανάλυση και αξιολόγηση του προανακριτικού - πληροφοριακού υλικού και της μεθοδολογίας δράσης (modus operandi), εξιχνιάστηκαν συνολικά (13) περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών και συγκεκριμένα πέντε (5) ληστείες κοσμηματοπωλείων σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη, τρεις (3) κλοπές οχημάτων, μία (1) κλοπή σε σούπερμαρκετ, τρεις (3) κλοπές σε οικίες, καθώς και ληστεία σε έξοδο της Αττικής Οδού κατά την όποια οι δράστες αφαίρεσαν όχημα από διερχόμενο πολίτη.

Γίνεται μνεία, ότι για τις ληστείες που διαπράχθηκαν σε κοσμηματοπωλεία στη Χαλκίδα, την 27-08-2018 και στην Τρίπολη την 18-09-2018, το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας συνεργάστηκε με το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας και Τρίπολης, αντίστοιχα (σχετική η από 26-09-2018 παρουσίαση του Γ.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας) .

Ως προς τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνεται ότι τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο, όπου συγκεντρώνονταν για τον σχεδιασμό των δράσεων τους, οικία στην περιοχή του Ζεφυρίου.

Παράλληλα, τηρούσαν αυστηρούς κανόνες ιεραρχίας στα πρότυπα στρατιωτικών μονάδων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απαιτούμενη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Αρχηγός της ομάδας ήταν ο 33χρονος αλλοδαπός συλληφθείς (δραπέτης από κατάστημα κράτησης), ο οποίος καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη, επέλεγε τους στόχους και τον ρόλο των μελών στην κάθε ληστεία, καθώς επίσης σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα δρούσαν.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε και ο 29χρονος ημεδαπός ο οποίος αναλάμβανε την εύρεση των απαιτούμενων «πόρων» για την ληστεία (π.χ. κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καταλύματα και οπλισμό).

Χαρακτηριστικά στοιχεία της καλά δομημένης δράσης τους και της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας κατά τη διάπραξη των ληστειών αποτελούν η χρήση:

- «σκληρού» οπλισμού (πολεμικών τυφεκίων τύπου kalashnikov και πιστολιών),

- κλεμμένων οχημάτων στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες, είτε οχημάτων φιλικών και συγγενικών τους προσώπων,

- κωδικών λέξεων οι οποίες είχαν προκαθορισμένη σημασία, ενώ παράλληλα τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν την χρήση κινητών τηλεφώνων.

Για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των χαρακτηριστικών των προσώπων τους. Μάλιστα, πέρα από τα συνήθη μέσα κάλυψης (π.χ. γυαλιά οράσεως - ηλίου, μαντήλια, κουκούλες, σκουφιά κ.α.), είχαν προμηθευτεί και μάσκα σιλικόνης, την οποία χρησιμοποιούσαν για να παραπλανούν τους υπαλλήλους των κοσμηματοπωλείων, προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο, από τις θύρες ελεγχόμενης πρόσβασης.

Τα μέλη του κυκλώματος επιχειρούσαν συνήθως σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ως εξής: αρχικά ένας εκ των δραστών εισερχόταν στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως. Αφού κατόρθωνε να πείσει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τη θύρα, στη συνέχεια εισέρχονταν οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή πολεμικών τυφεκίων και πιστολιών αφαιρούσαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε οικίες και οχήματα όσο και από την κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχεθήκαν:

πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov ,

(4) πιστόλια,

κυνηγετική καραμπίνα,

γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,

6.165 ευρώ,

πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,

πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών,

πλαστή Άδεια Διαμονής,

ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας,

ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης,

ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου,

μικροποσότητα κοκαΐνης και αποσπάσματα κάνναβης,

πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων

αυτοκίνητο και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα, εξετάζεται η συμμετοχή τους σε άλλες περιπτώσεις ομοειδών εγκλημάτων.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 20ης Οκτωβρίου 2018 με τη συμμετοχή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Διονύσου, Αχαρνών και Φυλής, Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Διμοιρίας Αποκατάστασης Τάξης (ΔΙ.Α.Τ.), συνελήφθησαν (7) ημεδαποί, ενώ αναζητούνται μία ημεδαπή και άγνωστοι συνεργοί τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από έτους και πλέον, έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ενώθηκαν και συνέστησαν δομημένη εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση και ενεργούντες από κοινού και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, πρωινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με τα οχήματά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, κατόπτευαν οικίες-υποψήφιους στόχους. Σε περιπτώσεις που εντόπιζαν ανασφάλιστες θύρες ή παράθυρα, στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους σε αθέατο σημείο και εισέρχονταν αιφνιδιαστικά σε αυτές, ακινητοποιώντας στη συνέχεια τα θύματά τους με την άσκηση σωματικής βίας.

Κατόπιν ερευνούσαν όλους τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα τιμαλφή. Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν πιο ακίνδυνη την προσπάθειά τους, σε αρκετές περιπτώσεις φρόντιζαν να εξακριβώσουν από πριν, τον αριθμό, την ηλικία και το φύλο των υποψήφιων θυμάτων τους, παρουσιαζόμενοι με διάφορα προσχήματα και συνομιλώντας μαζί τους, λίγα λεπτά πριν την τέλεση των ληστειών.

Σε περιπτώσεις που τα θύματά τους απουσίαζαν από τις οικίες τους, τα μέλη της ομάδας διερρήγνυαν κύριες εισόδους, παράθυρα, μπαλκονόπορτες κ.λπ. Στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτές, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμούς στις περιοχές των Αχαρνών και Άνω Λιοσίων, ενώ είχαν εντάξει στο δρομολόγιό τους το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, μέσω του οποίου προσέγγιζαν ή διέφευγαν από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν, λόγω της δυνατότητας που προσέφερε για ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τους ενοίκους κατά την τέλεση των ληστειών, κυρίως ηλικιωμένα άτομα και νεαρά κορίτσια, τους οποίους δε δίσταζαν να χτυπούν βάναυσα προκειμένου να τους αποκαλύψουν σημεία απόκρυψης χρημάτων και αντικειμένων αξίας. Μάλιστα σε μία περίπτωση κακοποίησαν σεξουαλικά νεαρό θύμα τους.

Επιπλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της εγκληματικής τους δράσης είναι ότι, σε περιπτώσεις εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις τους, αλλά αντίθετα ανέπτυσσαν ταχύτητα και ενεργούσαν επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να διαφύγουν. Μάλιστα δεν περιορίζονταν απλώς στην εξασφάλιση της διαφυγής τους, αλλά προσδοκούσαν τουλάχιστον τον σοβαρό τραυματισμό των αστυνομικών, όπως καταδεικνύουν τα περιστατικά εμβολισμού μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σε χρόνο άμεσο μετά τις κλοπές, τα μέλη της ομάδας διοχέτευαν τη λεία τους σε δίκτυο κλεπταποδόχων. Με αυτό τον τρόπο αφενώς αποκόμιζαν άμεσα οικονομικό όφελος και αφετέρου κατείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πειστήρια των παράνομων ενεργειών τους.

Επίσης, τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα είτε ιδιοκτησίας τους, είτε προσώπων του περιβάλλοντός τους, στα οποία αντικαθιστούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες άλλων οχημάτων, τις οποίες αφαιρούσαν σε χρόνο προγενέστερο των ληστειών και των διαρρήξεων. Με τον τρόπο αυτό καθιστούσαν δυσχερή την συσχέτισή τους με τις υπό έρευνα περιπτώσεις.

Επίσης, μεταβίβαζαν οχήματα τα οποία κατείχαν νόμιμα και χρησιμοποιούσαν κατά την καθημερινότητά τους, σε τρίτα πρόσωπα, συνήθως του περιβάλλοντος τους, προκειμένου να μετακινούνται με αυτά και κατά την εγκληματική τους δράση.

Από την αξιολόγηση των πληροφοριακών στοιχείων και την ανάλυση του προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται σε δέκα (10) περιπτώσεις ληστειών, σε μία εκ των οποίων κακοποίησαν σεξουαλικά το νεαρό θύμα τους, δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και σε δύο (2) περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (3) επιχειρησιακά οχήματα της οργάνωσης, ηλεκτρονικές συσκευές, ναρκωτικές ουσίες και άλλα τιμαλφή.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, βιασμό, δ ιακεκριμένες κλοπές, ληστείες και επικίνδυνες σωματικές βλάβες (κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από άτομα που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), απείθεια, διακεκριμένες φθορές και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν πρωινές ώρες της 21-10-2018, στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή."

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.