Εργασια

Ο εργοδότης θα πληρώνει μισθούς από προσωπική περιουσία

Με την προσωπική τους περιουσία θα επιβαρύνονται εφεξής οι εργοδότες που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Η διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, δίνει το δικαίωμα σε όσους εργάζονται σε Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες (ΟΕ, ΕΕ) να διεκδικούν δεδουλευμένες αποδοχές ακόμα και από την περιουσία των εργοδοτών τους. 

"Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις στα κέρδη να καρπώνονται το όφελος και στις ζημίες να τις μεταφέρουν στους εργαζόμενους, μην καταβάλλοντας τους μισθούς" επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό η διάταξη που αφορά την απλήρωτη απασχόληση εστιάζεται στο να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.

 

Ειδικότερα:

•Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους από την προσωπική περιουσία όσων εργοδοτών έχουν ΟΕ και ΕΕ.

•Ειδικά για την ετερόρρυθμη εταιρία οι ετερόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται με την περιουσία τους, μέχρι το ποσοστό εισφοράς τους σε αυτή.

•Στην ομόρρυθμη εταιρία, οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία απεριόριστα για τα χρέη της επιχείρησης.

•Δεν κινδυνεύουν με την προσωπική τους περιουσία όσοι είναι μέτοχοι σε Ανώνυμες Εταιρίες.

•Ακόμα και με μία μέρα καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, οι εργαζόμενοι μπορούν με χρήση της διαταγής πληρωμής, εντός 15 ημερών να διεκδικούν το μισθό τους.

•Δεν θα καταβάλλεται δικαστικό ένσημο για την έκδοση της διαταγής πληρωμής.

•Αν ο εργαζόμενος προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για επίλυση εργατικής διαφοράς, θα πρέπει η προσφυγή να εκδικαστεί το πολύ εντός 60 ημερών. Αν δοθεί αναβολή, τότε η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει άλλες 30 ημέρες.

•Η σχετική οριστική απόφαση, θα πρέπει να εκδίδεται 30 ημέρες μετά την εκδίκαση, το αργότερο.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.