Εργασια

Διατηρεί θετική τροχιά το σκόρδο Τρίπολης

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρεται από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Λιθοβουνίου, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του σκόρδου Τρίπολης.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίου, Γιώργο Κωτσιόπουλο, στα έξι χωριά της περιοχής όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 300 στρέμματα με σκόρδο, η φετινή παραγωγή, που συγκομίστηκε τον Ιούνιο, έχει ήδη απορροφηθεί από την αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Οι δε αποδόσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στα 15.000 κεφάλια / στρέμμα, ενώ οι καλές έφτασαν τα 18.000 κεφάλια. Και φέτος παρατηρήθηκε πρόβλημα με τον βοτρύτη και το σάπισμα κατά την περίοδο του σχηματισμού του κεφαλιού του σκόρδου, γεγονός στο οποίο οφείλονται οι συγκεκριμένες μικρότερες του κανονικού αποδόσεις. Αυτό όμως δεν αλλοίωσε την τάση ενδυνάμωσης της καλλιέργειας που και πέρσι και φέτος παρουσιάζει αυξητική τάση.

Αυτόν τον καιρό, τα σκόρδα της περιοχής πιάνουν τα 20-23 λεπτά το ένα (έναντι 30 λεπτών που έφτασαν πέρσι), έχοντας ξεκινήσει από τα 18-20 λεπτά το καλοκαίρι.

"Μπορεί η τιμή φέτος να είναι κατά τι χαμηλότερη, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει μια καλή τιμή, τηρουμένων των αναλογιών προς άλλες καλλιέργειες, π.χ., την πατάτα", εξηγεί ο Γιώργος Κωτσιόπουλος συμπληρώνοντας ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενισχύουν την αυξητική τάση που παρατηρείται στην καλλιέργεια.

Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται και από την αύξηση κατά 20%-30% των σπόρων που διακινήθηκαν μέσα από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας "Η Ένωση". Τέλος. ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε με αισιοδοξία στην προσπάθεια του συνεταιρισμού να βάλει δοκιμαστικά κάποια στρέμματα με βιολογική καλλιέργεια, που. όπως μας είπε, "έχει μεγάλη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από αγορές του εξωτερικού".

Πηγή: Ύπαιθρος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.