Πολιτικη

Νικολάκου: "Στα ράφια 350 εκατομμύρια ευρώ"

Τα κύρια σημεία της εισηγήτριας, κ. Νικολάκου, για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ (περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα).

"Η ΣΜΠΕ είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, και δίνει γενικές κατευθύνσεις. Το αρχικό ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου έγινε το 2004 και αναθεωρήθηκε το 2010.

 

Υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των σχεδιασμών. Προσπαθούμε, ως πλειοψηφία, να κάνουμε πιο δημιουργική τη συζήτηση στο Συμβούλιο και γι' αυτό έχουμε στείλει αντίστοιχα υπομνήματα σε όλους τους συμβούλους.

 

Η κατάσταση στην Πελοπόννησο ήταν οριακά αδιέξοδη, η Περιφέρεια όμως είχε έτοιμο ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο έργο και όταν ανέλαβε την αρμοδιότητα, σύμφωνα με απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, το έθεσε σε εφαρμογή.

 

Πολλοί προσπάθησαν να λύσουν το θέμα των σκουπιδιών, δαπανήθηκαν πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες κλπ που έμειναν στα... ράφια! 

 

Προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό, με όρους τέτοιους που να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον αλλά και να πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή κοινότητα.

 

Πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι που η διαδικασία προχώρησε απρόσκοπτα. Η επιτυχία αυτή ανήκει σε υπηρεσίες και αιρετούς.

 

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς προβλήματα.

 

Από εκεί και πέρα, η Περιφέρεια κλήθηκε να υλοποιήσει όσα είχε υποχρέωση εκ νόμου.

 

Το έργο είναι "θωρακισμένο" θεσμικά και περιβαλλοντικά.

 

Το 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας  έδωσε "πράσινο" φως στον Περιφερειάρχη να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων τελικής υλοποίησης του έργου.

 

Ο ΦΟΔΣΑ είναι ένας φορέας με τη δική του ευθύνη και δικές του αρμοδιότητες. Έπρεπε να είχε κάνει αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. όταν αυτό έγινε, το Υπουργείο έπρεπε να στείλει ΣΜΠΕ και ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Τρία τα σενάρια: Τίποτα, τοπική διαχείριση, κεντρική διαχείριση.

 

Μερικοί δήμοι, ανέπτυξαν τοπικά σχέδια διαχείρισης. Θα ήθελα να τα συγκρίνουμε με το δικό μας, το οποίο προέκυψε από διεθνή, αδιάβλητο, διαγωνισμό.

 

Να λοιπόν η μελέτη που παρήγγειλε ο ΦΟΔΣΑ και όχι εμείς, λέει πως η βέλτιστη μελέτη είναι η δική μας".

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.