Πολιτικη

Παπαηλιού: Περιφερειακή ανάπτυξη και Νέος Καλλικράτης

Η ελληνική περιφέρεια να παύσει να αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» του αθηνοκεντρικού κράτους

 

Η πλασματική ανάπτυξη του παρελθόντος  στηρίζονταν σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που οδηγούσε σε  κοινωνικές, περιφερειακές ανισότητες.

 

Μέσω του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου αναθεωρείται το μέχρι σήμερα πρότυπο «ανάπτυξης» προς την κατεύθυνση της παραγωγής. 

 

Στο Λεβίδι, στις 26.11.2016, κατά την εκδήλωση-συζήτηση για την «περιφερειακή  ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και το Νέο Καλλικράτη», ο  βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μεταξύ των άλλων, είπε : 

 

1) Η συστημική, οικονομική, κοινωνική και κρίση αξιών, που ο τόπος και οι πολίτες εδώ και χρόνια, με άδικο τρόπο,  βιώνουν, αποτυπώνει τα όρια και συνακόλουθα το τέλος ενός προτύπου εικονικής ανάπτυξης. Αυτή η πλασματική ανάπτυξη  στηρίζονταν σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που οδηγούσε σε  κοινωνικές, περιφερειακές ανισότητες.

 

Η κυβέρνηση, μέσω του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, αναθεωρεί το μέχρι σήμερα πρότυπο «ανάπτυξης» προς διαφορετική κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της παραγωγής. 

 

2) Στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο, πρέπει και μπορεί να αποτελέσουν προτεραιότητα  η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων συνδυαστικά με τη μεταποίησή τους και την προσφορά αξιόπιστων αγροτουριστικών υπηρεσιών, προς δημιουργία υπεραξίας, και η οργάνωση της αποτελεσματικής διάθεσής τους

 

Επιπλέον δε, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και στις ειδικές μορφές τουρισμού, δεδομένων του φυσικού κάλλους, της παρθένας φύσης, της μυθολογίας, της ιστορίας, της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, που, σε συνδυασμό με το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής.   

 

3) Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και η αναθεώρηση του θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής περιφέρειας, ώστε να παύσει να αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» του αθηνοκεντρικού κράτους.

 

Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου πρέπει να στηρίζεται στη δημοκρατική αρχή, στη συμμετοχή των πολιτών, στη χρηστή διαχείριση των πόρων. 

 

Η χωροταξική διάσταση επιβάλλει τη δημιουργία ομοιογενών ΟΤΑ που να έχουν τη δυνατότητα  να ασκούν όχι μόνον κοινωνική αλλά και αναπτυξιακή αποστολή. 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.