Πολιτικη

Παπαηλιού: Εναλλακτική θέση της ΝΔ ο νεοφιλελευθερισμός

Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό.



O βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό έτους 2017, μεταξύ των άλλων, είπε :

1) Ο Προϋπολογισμός έτους 2017 αποτελεί ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα, στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, με προτεραιότητα την ανάπτυξη, την ανακατανομή των φορολογικών βαρών και την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής.
 
Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός στηρίζεται σε τρεις πυλώνες συνδυαστικά, στη δημοσιονομική ισορροπία, στην αναπτυξιακή διάσταση και στην κοινωνική δικαιοσύνη, διαμορφώνοντας παράλληλα: 

α) ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ευελιξία,

β)  δικλείδες που διασφαλίζουν την ομαλή εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μακροπρόθεσμα,

γ) στήριξη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που θα έχει κατεύθυνση την παραγωγή, με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας που, μετασχηματιζόμενα σε αναπτυξιακούς άξονες, θα επιτρέψουν την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και την προοπτική εξωστρέφειας 

δ)  στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Η εξειδίκευση των αναπτυξιακών και κοινωνικών στοιχείων του προϋπολογισμού συνιστούν παράλληλες δράσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.

2) Η επιτευχθείσα μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή  απελευθερώνει χώρο για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, αυξάνοντας την αξιοπιστία του προγράμματος και ενσωματώνοντας, μεταξύ άλλων, δύο κρίσιμες πολιτικές της κυβέρνησης :

α)  Την πλήρη επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ) συνολικού ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ και

β) Την αύξηση του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ, μέσω του οποίου αποτυπώνεται η αναπτυξιακή διάσταση του κυβερνητικού σχεδίου.

Έτσι στηρίζεται ο σχεδιασμός της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, που δεν περιορίζεται στην ποσοτική αλλά στην ποιοτική διάσταση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται χρηματοδοτώντας επενδυτικά εγχειρήματα, αφού σκοπείται η αξιοποίηση και όχι απλά η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων.

Σ΄  αυτό το πλαίσιο επιχειρείται αναπροσανατολισμός του παραγωγικού προτύπου, με στροφή και έμφαση στην παραγωγή.

3) Και ο Γιώργος Η. Παπαηλιού κατέληξε λέγοντας  :

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιδίδονται, με τις τοποθετήσεις τους, σε  ασκήσεις αυτοεκπληρούμενης προσδοκίας και προφητείας.

Αυτές οι ασκήσεις είχαν ξεκινήσει προ των εκλογών Ιανουαρίου  2015 και  συνεχίστηκαν μετά από αυτές, την πιστωτική ασφυξία που είχαν  προετοιμάσει για τη χώρα προεκλογικά ενόψει της ήττας τους, την  υπονόμευση των ελληνικών θέσεων κατά τη διαπραγμάτευση, το «ναι» σε όλα στο δημοψήφισμα και την προσδοκία για ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με την προσδοκία να αποτύχει η αξιολόγηση και να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερή παρένθεση.     

Και όλες οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν και θα εξακολουθήσουν να διαψεύδονται, όσο δεν αναλύουν την ξεροκέφαλη πραγματικότητα. Αυτή που γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Δηλαδή, ότι την ευθύνη, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση «το παλεύει» και ότι η μόνη εναλλακτική θέση που η ΝΔ προτείνει είναι ο νεοφιλελευθερισμός, δηλαδή περισσότερη λιτότητα, περικοπές, ανεργία και κοινωνική αναλγησία.   

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.