Πολιτικη

Παπαηλιού για κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

Η φτωχοποίηση οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και στην οποία οδήγησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

 

Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιδεολογική, ηθική και πολιτική υποχρέωση, να αντιμετωπίσει φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

 

To Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες εισόδημα διαβίωσης και έτσι προωθείται η επιβίωση και η στοιχειώδης κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας

 

Εφ΄ άπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη που υπολείπεται των 850 ευρώ

 

Τα Κέντρα Κοινότητας ιδρύονται σε 254 δήμους όλων των περιφερειών της χώρας, πλην της Περιφέρειας Πελοποννήσου !!! Δυστυχώς !!!   

 

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής-Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη-Εφαρμοστικές Διατάξεις του Ν. 4387/20216», ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, είπε :    

 

1) Κοινός  παρονομαστής της στάσης της αντιπολίτευσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά ταυτόχρονα η κριτική του εφ΄ όλης της ύλης. Εν προκειμένω, υπάρχει αντίφαση που εξηγείται από την αμηχανία τους, αφού δεν τολμούν να καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο κοινωνικού χαρακτήρα. 

 

Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει τη φτωχοποίηση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων. Η φτωχοποίηση οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και στην οποία οδήγησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

 

2) Το νομοσχέδιο αποτελεί έκφραση του κοινωνικού προσήμου της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν αποτελεί μεμονωμένο στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αποτελεί κρίκο μιάς αλυσίδας στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν επί της παρούσας διακυβέρνησης. 

 

3) Η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου δεν συνιστά μόνον συμβατική υποχρέωση της χώρας. Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιδεολογική, ηθική και πολιτική υποχρέωση, να αντιμετωπίσει φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, τα οποία οφείλονται στις  νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και δίδεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εκκινώντας από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

4) Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τροπολογία που βασίζεται στην πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για χορήγηση εφ΄ άπαξ οικονομικής ενίσχυσης, οριζόντια και αντισυμμετρικά, στους συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη που υπολείπεται των 850 ευρώ. Θα χορηγηθεί συνολικά ποσόν 670 εκ. ευρώ, που συνιστά έκτακτη δαπάνη για το οικονομικό έτος 2016 και  δεν πρόκειται για πλεόνασμα, όπως ανακριβώς ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά για υπεραπόδοση εσόδων.

 

5) Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αποτελεί επίδομα που χορηγείται στους άπορους συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μέχρι τώρα χορηγούνταν πιλοτικά σε ορισμένο αριθμό δήμων. Με τη χορήγηση του ΚΕΑ εξασφαλίζεται ένα στοιχειωδώς εισόδημα διαβίωσης και προωθείται η επιβίωση και η στοιχειώδης κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

 

6) Τα Κέντρα Κοινότητας που ιδρύονται σε 254 δήμους όλων των περιφερειών της χώρας, πλην της Περιφέρειας Πελοποννήσου !!! αποτελούν τα κύτταρα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης του Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Η επιλογή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης γίνεται λόγω της αυτονόητης εγγύτητας αυτής με τον πολίτη και συνακόλουθα της ακριβέστερης πληροφόρησης που έχει ο δήμος για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των ωφελουμένων. Έτσι επιτυγχάνεται η αποτελεσματική πληροφόρηση, στήριξη και  προώθησή τους στην αγορά εργασίας.   

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.