Πολιτικη

Δ. Συμβούλιο: Ειδική συνεδρίαση προϋπολογισμού

 

Παρόντος του βουλευτή της Χ.Α., κ. Παναγιώταρου, άρχισε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δράσεων του 2017.

Η παρουσία του κ. Παναγιώταρου, προκάλεσε την αποχώρηση του κ. Νικολάου, ο οποίος δήλωσε πως "Δεν έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο ν' ανεχθεί την παρουσία εκπροσώπου μιας ναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης". Ο κ. Παναγιώταρος, πάντως, του ευχήθηκε "Καλά Χριστούγεννα"... 

 

Μετά την εισήγηση της κ. Αλεξοπούλου, εκπροσώπου της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Τρίπολης, ο κ. Τζιούμης ζήτησε διευκρινίσεις, σε σχέση με κάποια απ' τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

 

Υπήρξε συναίνεση μεταξύ όλων των πλευρών, σχετικά με ζητήματα στα οποία ο δήμος έχει οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι σε ιδιώτες. Αποφασίστηκε να προβεί η δημοτική αρχή σε διαπραγματεύσεις, αλλά και να αξιοποιήσει, όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος, την δουλειά που έχει γίνει ήδη απ' την προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

Ο κ. Τζιούμης, επίσης, αναφέρθηκε στις προβλεπόμενες αμοιβές για νομικές υπηρεσίες, 150.000 ευρώ, τα οποία ο κ. Παυλής είπε πως μπορεί και να είναι διπλά. Υπήρξε έκφραση διάθεσης, πανταχόθεν, να εξεταστεί το θέμα σε προσεχές συμβούλιο.

 

Στις τοποθετήσεις, τώρα...

 

Ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε πως είναι τραγικό να μην υπάρχει απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται (στο 20%, όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός) και δήλωσε πως ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ, ειρωνικά, ανέφερε πως άλλοι κωδικοί, όπως οι εκδηλώσεις και τα σκουπίδια, είναι..."γεμάτοι". Επίσης, αναφέρθηκε στην ουσιαστική παύση της λειτουργίας της ΚΕΔΗΤ, λέγοντας πως είναι χαρακτηριστική περίπτωση για το πως διοικείται ο δήμος.

 

Ο κ. Τζιούμης είπε πως ισχύουν περίπου όσα είχε πει και για το τεχνικό πρόγραμμα, ωστόσο, είπε πως το χρηματικό υπόλοιπο-το πλεόνασμα δηλαδή- είναι ικανοποιητικό. Παρόλο δε που, όπως είπε, καταλαβαίνει την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, ο προϋπολογισμός, όπως και το τεχνικό πρόγραμμα, αφορούν την απλή διαχείριση της κρίσης αλλά και τη μιζέρια που επικρατεί στο δήμο. Επεσήμανε, επίσης, πως πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα από τις εκδηλώσεις και να δοθούν σε δομές κοινωνικής πρόνοιας.

 

Ο κ. Παυλής απάντησε πως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε σχέση με τη χρηματοδότηση των δομών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας για τους πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση. 

 

Ο κ. Νίκου, απ' την παράταξη του απόντος κ. Τσιαμούλου, ανέφερε πως μετά την παρωδία του τεχνικού προγράμματος, ήρθε η τραγωδία του προϋπολογισμού. Τέλος, είπε πως αν το "Μεγαβούνι είναι το Βατερλώ σας, κ. Παυλή, ο σημερινός προϋπολογισμός είναι το ναυάγιό σας."

 

Ο κ. Λάζαρης, απ' την παράταξη της απούσας εκείνη τη στιγμή, κ. Γιαννούλη, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των παρατάξεων σε θέματα που άπτονται των βασικών προβλημάτων της πόλης και, συνακολούθως, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον προϋπολογισμό. Γενικά, στην τοποθέτησή του, εστίασε στην αλλαγή λειτουργίας του δήμου και εξέφρασε τη διάθεση της παράταξής του να συμμετέχει στις διοικητικές διαδικασίες.

 

ο κ. Σμυρνιώτης ζήτησε εκ νέου το λόγο και αναφέρθηκε στα "ταμειακά διαθέσιμα", για να μην λέγονται "διάφορα", όπως είπε. Ουσιαστικά, κέρδη εκμετάλλευσης από το 2009 έως το 2015, κέρδη είχε μόνο το 2011 για το ταμείο του δήμου.

 

Ο κ. Τζιούμης, παίρνοντας κι αυτός το λόγο, είπε πως χαίρεται που ο κ. Σμυρνιώτης παραδέχεται πως μόνο το 2011 υπήρξε κέρδος, παρά το όσα έλεγε ο "δικός του" αντιδήμαρχος επί των οικονομικών, κ. Σαββάκης.

 

Στο μεταξύ, προσήλθαν ο κ. Τσιαμούλος και η κ. Γιαννούλη.

 

Ο κ. Τσιαμούλος έδωσε συγχαρητήρια στις υπηρεσίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και ρώτησε ποιο είναι το ποσό που προβλέπεται για εκδηλώσεις.

 

Απαντήθηκε πως φθάνει στις 370.000 ευρώ.

 

Ο κ. Τσιαμούλος είπε πως ο ίδιος βγάζει το συμπέρασμα πως τα χρήματα για τις εκδηλώσεις ,τα δυο τελευταία χρόνια, είναι υπέρογκα, χωρίς να έχει καταγραφεί κάποιο κέρδος για την Τρίπολη απ' αυτό. 

 

Η κ. Γιαννούλη αναφέρθηκε στην υπόθεση του κ. Παναγιώταρου και δήλωσε πως δεν έπρεπε να προσφωνηθεί απ' τον Πρόεδρο-χαρακτήρισε "αντιδημοκρατική συμπεριφορά" το γεγονός. Πάντως, δήλωσε πως η παράταξή της δεν θα αποχωρούσε ποτέ επειδή κάποιος άλλος βρισκόταν στο χώρο.

 

 

  

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.