Πολιτικη

Σκουπίδια: Τώρα, αρχίζει το..."παιχνίδι" (photos-videos)

Θετική η γνωμοδότηση επί της εισηγήσεως στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

Διαφοροποιήσεις Δημάρχων, σε σχέση με τις προθέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και συντριπτική υπερψήφιση της εισήγησής της, περιελάμβανε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τα απορρίμματα.

 

Η Επιτροπή, στην οποία Πρόεδρος ήταν  ο κ. Πέτρος Τατούλης, ενώ συντονίστρια της συζήτησης και εισηγήτρια ήταν η κ. Νικολάκου, απαρτιζόταν από Δημάρχους της Πελοποννήσου, εκπροσώπους επιμελητηρίων και παραγωγικών ενώσεων αλλά και απλούς πολίτες που προέκυψαν με κλήρωση μεταξύ αυτών που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος.

 

Η συζήτηση κινήθηκε, γενικά, σε ήρεμα πλαίσια, εκτός από τις αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και αναφερόμαστε στους κ. Πατσαρίνο και Αλευρά, οι οποίοι διαφώνησαν με την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η λεκτική επίθεση ενός πολίτη, μέλους της επιτροπής, του κ. Αγγελόπουλου, εναντίον των δημάρχων, επειδή ολιγώρησαν επί χρόνια, ως προς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο κ. Αγγελόπουλος δεν δίστασε να αναφερθεί και, προσωπικά, στον Δήμαρχο Τρίπολης, κ. Παυλή, λέγοντας, χαρακτηριστικά, πως "Η πόλη σας βρωμάει", προκαλώντας έτσι την αντίδραση του κ. Παυλή ο οποίος και τον ρώτησε "Ποιοι του έδωσαν έτοιμο το ποίημα που ήρθε εδώ να πει". 

 

Στον συγκεκριμένο κύριο, πάντως, ανέλαβε να απαντήσει ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Γρυπιώτης, ο οποίος τόνισε πως οι εκάστοτε Δήμαρχοι είχαν ν' αντιμετωπίσουν τις αστοχίες αλλά και τις πολλές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου στις οποίες, διαχρονικά, προέβαινε η κυβερνητική εξουσία.

 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στις τοποθετήσεις του, εστίασε στο γεγονός πως οι εισηγήσεις των γενικών γραμματέων των δυο αρμόδιων υπουργείων ήταν θετικές, ως προς τη λύση της κεντρικής διαχείρισης και πως η σημερινή διαδικασία αποδεικνύει τη διαφάνεια αλλά και το υψηλό επίπεδο δημοκρατικότητας που κυριαρχεί στην Πελοπόννησο. Τόνισε δε, ιδιαίτερα, πως ο νέος ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να είναι βιώσιμος και μακρόπνοος. 

 

Επιπρόσθετα, είπε, επανειλημμένα, πως θα πρέπει να είναι σαφές πως η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο και το αποφασιστικό είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων εισηγήσεων, ενδιαφέρον είχαν οι διαφοροποιήσεις των Δημάρχων Σπάρτης και Τρίπολης, οι οποίοι και καταψήφισαν τη θετική γνωμοδότηση επί της εισηγήσεως, προτείνοντας να συμπεριληφθεί στη γνωμοδότηση και αναφορά στην απόφαση του ΦΟΔΣΑ, η οποία αναφέρεται σε ένα μεικτό μοντέλο κεντρικής και αποκεντρωμένης διαχείρισης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν τέθηκε σε συζήτηση, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής, που πάρθηκε δια βοής.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δύο Δημάρχους, κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των δήμων Κορίνθου και Λουτρακίου, ενώ ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών και Πρόεδρος της ΠΕΔ, κ. Καμπόσος τοποθετήθηκε, λέγοντας πως; 

 

"Χαίρομαι που καταλήξαμε σε ομόφωνη απόφαση και τίθεται σε διαβούλευση, σκέψεις υπάρχουν ακόμα αλλά η τροχιοδρόμηση είναι θετική. Σαφώς θα υπάρχει κεντρική διαχείριση και όποιος μπορεί, θα κάνει και την ενδιάμεση διαχείριση και θα δούμε αν είναι πιο συμφέρουσα."

 

Ωστόσο, αποχώρησε κατόπιν, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και δεν άκουσε τον κ. Τατούλη να αναφέρει πως:

 

"Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΦΟΔΣΑ, αξιολογήθηκαν απ' τα υπουργεία και προτείνεται η κεντρική διαχείριση.Ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση, τα υπουργεία προτείνουν τη ΣΔΙΤ, δεν αφήνουν άλλη εκδοχή. Δεν υφίσταται η λογική πως το τελικό αποτέλεσμα θα βολέψει τους πάντες. Οι νυν δήμαρχοι αποτελούν  συνέχεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών, απ' τις οποίες πήραμε την αρμοδιότητα στηριζόμενοι στον πρώην ΠΕΣΔΑ, που είχε υπογραφεί απ' όλες τις δημοτικές αρχές. Συζητάμε τον ΠΕΣΔΑ, όχι τα προσωπικά αφηγήματα Περιφέρειας ή δημάρχων. Κανένας δεν θα μπορεί να παραβιάσει τον ΠΕΣΔΑ που θα ψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο."

 

Η πλειοψηφία των δημάρχων της Πελοποννήσου, πάντως, συμφώνησε με την εισήγηση της Περιφέρειας, επισημαίνοντας πως έχει χαθεί χρόνος και η πιο ρεαλιστική λύση είναι η κεντρική διαχείριση. Eπίσης, όπως ειπώθηκε από αρκετούς εξ αυτών, η αύξηση των δημοτικών τελών είναι αναπόφευκτη και το ζήτημα είναι να μην καταστεί μεγάλη.

 

Να σημειώσουμε, απλά, τις ψήφους των δημάρχων της Αρκαδίας:

 

Τρίπολης- Όχι, Νότιας Κυνουρίας -Ναι, Γορτυνίας-Αποχή, Β. Κυνουρίας-Αποχή και Μεγαλόπολης-Ναι, με τρεις...αστερίσκους.

 

Αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα η συνέχεια, με την ψήφιση της γνωμοδότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.