Πολιτικη

Παπαηλιόυ: SOS για ορεινές περιοχές

Στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για τον προγραμματισμό των εργασιών της Υποεπιτροπής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Αρκαδίας  Γιώργος Παπαηλιού.

 

Τα προβλήματα τόσο των ορεινών όσο και των νησιωτικών περιοχών της χώρας είναι κοινά. Όμως η αντιμετώπισή τους είναι διαφορετική, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε μιας από αυτές τις κατηγορίες περιοχών.

 

Οι ορεινές περιοχές φθίνουν πληθυσμιακά. Κατοικούνται από υπερήλικες και κάποιους νέους ανθρώπους που «φυλάνε Θερμοπύλες».

 

Η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας γι΄ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να είναι υποδειγματική και να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες αυτών των περιοχών.

 

Η «ταυτότητα» των ορεινών περιοχών συνδέεται με τα στοιχεία που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε μιάς από αυτές (στην Αρκαδία π.χ. η παρθένα φύση, το φυσικό κάλλος, η μυθολογία, η ιστορία, η λαϊκή παράδοση, ο πολιτισμός κλπ). Σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αντιστοιχούν οι δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν και οι δραστηριότητες που μπορούν να ασκηθούν.

 

Έτσι η «ταυτότητα» μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα για την ανάπτυξη   κάθε μιάς από τις ορεινές περιοχές.

 

Η συνήθης δραστηριότητα που ασκείται στην ορεινή Ελλάδα είναι ο αγροτουρισμός. Δηλαδή, συνδυαστικά, η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών, γεωργικών  και κτηνοτροφικών, προϊόντων και η παροχή τουριστικών υπηρεσιών ήπιου χαρακτήρα και ειδικών μορφών (π.χ. εναλλακτικού, μυθολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού, αθλητικού, θεραπευτικού-ιατρικού κλπ) 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται σχεδιασμός, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη ανάπτυξη κάθε περιοχής της ορεινής Ελλάδας 

                                   

Οι δραστηριότητες στην ορεινή Ελλάδα μπορούν να ασκηθούν μόνον από ζώσες κοινωνίες. Αν αυτές δεν υφίστανται, οι όποιες προτεινόμενες πολιτικές  αποτελούν σχέδιο επί χάρτου Επομένως,  η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης.  

 

Τέλος, μαζί με τη «νησιωτικότητα» πρέπει και η «ορεινότητα» να αποτελεί στοιχείο και κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη κατά την άσκηση του νομοθετικού έργου της Βουλής. Εξάλλου και  η «ορεινότητα» κατοχυρώνεται συνταγματικά.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.