Πολιτικη

Το ΠΑΜΕ Αρκαδίας για το θανατηφόρο ατύχημα στο Λεωνίδιο

Προσλαμβάνουν υπαλλήλους με 4μηνα, 5μηνα ή 8μηνα και τους στέλνουν θυσία στο βωμό της υπερεκμετάλλευσης και της υπερεργασίας.



Χθες έχασε τη ζωή του ένας ακόμα εργάτης στη διάρκεια της εργασίας του στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας στις υπηρεσίες καθαριότητας

 

Δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για προαναγγελθέν έγκλημα με κύριο υπεύθυνο την εργοδοσία, τη Δημοτική Αρχή, που  εφαρμόζει όλες τις αντεργατικές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν σαν κόστος την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, είκοσι ένας (21) νεκροί και δεκαοχτώ (18) σοβαρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των εργατικών ατυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα την διετία 2014 έως 2016.

 

Από την ανάλυση της λίστας με τους νεκρούς και τους σοβαρά τραυματίες τη διετία 2014 - 2016, φαίνεται πώς πολλοί εξ αυτών ήταν συμβασιούχοι, ενώ προκύπτει πώς σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο μοιραίο.

 

Προκύπτει επίσης από τη λίστα πως από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2017 έχει σημειωθεί ένας θάνατος και 11 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας. Χθες προστέθηκε στον κατάλογο    ένας ακόμα θάνατος. 

 

Προσλαμβάνουν υπαλλήλους με 4μηνα, 5μηνα ή 8μηνα και τους στέλνουν θυσία στο βωμό της υπερεκμετάλλευσης και της υπερεργασίας. 

 

Χωρίς εκπαίδευση, χωρίς ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, χωρίς τήρηση των μέτρων ασφάλειας, χωρίς έλεγχο της υγείας τους. 

 

Σημαντικός παράγοντας της τήρησης των μέτρων είναι επιπλέον και οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που πλέον έχουν συρρικνωθεί και υπολειτουργούν και έχουν σοβαρότατη ευθύνη και συνυπευθυνότητα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας στα χέρια τους, να οργανωθούν και να ανασυγκροτήσουν τα σωματεία τους σε αγωνιστική κατεύθυνση. 

 

Να γυρίσουν την πλάτη στην συναίνεση και την υποταγή που τους προτείνει ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός. 

 

Να διεκδικήσουν όλα όσα ακόμα προβλέπονται στη νομοθεσία και την αποκατάσταση όλων όσων καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.