Πολιτικη

Παπαηλιού: Επιτακτική η διασύνδεση εκκλησιαστικών μνημείων με την Ελληνική Επανάσταση

"Τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα ξωκλήσια, τα προσκυνήματα στην Αρκαδία αποτελούσαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και κατά την Επανάσταση του 1821 χώρους παιδείας για το υπόδουλο γένος και ταμπούρια-μετερίζια εξόρμησης των επαναστατημένων Ελλήνων."

 

Κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών (26.4.2017), για τις δυνατότητες και τις  προοπτικές του θρησκευτικού τουρισμού, ο βουλευτής Αρκαδίας  Γιώργος Η. Παπαηλιού, μεταξύ των άλλων, είπε :

 

Είναι γνωστό, ότι υπάρχουν δύο είδη αυτής της θεματικής μορφής τουρισμού, ο προσκυνηματικός και ο θρησκευτικός. Ο προσκυνηματικός πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να επικοινωνήσουν με το θείο, εν προκειμένω στον τόπο μας, μέσω των ορθοδόξων μοναστηριών, εκκλησιών κλπ μνημείων της Ορθοδοξίας. Ο θρησκευτικός τουρισμός απευθύνεται ευρύτερα σε επισκέπτες-τουρίστες. Και τα δύο είδη αυτής της θεματικής μορφής τουρισμού αναπτύσσονται και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στη χώρα μας.

 

Τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα ξωκλήσια, τα προσκυνήματα αποτελούν τμήμα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσής μας. Συνδέονται άμεσα με τον πολιτισμό (εκκλησιαστικοί θησαυροί-κειμήλια, βιβλιοθήκες, εικόνες, ψηφιδωτά κλπ) και την ιστορία που είναι πλούσια στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αρκαδία. 

 

Ενδεικτικά, τα μοναστήρια της Μαλεβής (Άγιος Πέτρος), της Λουκούς και της Παλαιοπαναγιάς (περιοχή Άστρους) της Έλωνας (Λεωνίδιο), της Παναγίας Αιμιαλών, του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, της Ιεράς Μονής Φιλοσόφου που αποτελούν τα «Μετέωρα» της Πελοποννήσου (περιοχή Δημητσάνας), της Κερνίτσας (περιοχή Βυτίνας), της Ρεκίτσας (περιοχή Λεονταρίου Μεγαλόπολης) κ.α. αποτελούν σημεία θρησκευτικής και ιστορικής αναφοράς.

 

Τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα ξωκλήσια, τα προσκυνήματα στην Αρκαδία αποτελούσαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και κατά την Επανάσταση του 1821 χώρους παιδείας για το υπόδουλο γένος και ταμπούρια-μετερίζια εξόρμησης των επαναστατημένων Ελλήνων.

 

Προτείνεται, η ουσιαστική από πλευράς περιεχομένου διασύνδεση αυτών των εκκλησιαστικών μνημείων με την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ενημέρωση, η προβολή, η προώθηση του συγκεκριμένου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος συνδυαστικά με την ξενάγηση, και μέσω των νέων τεχνολογιών, μπορούν να κατατείνουν στη δημιουργία ιστορικών διαδρομών, που να αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μας, της Αρκαδίας, και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821.      

          

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.