Πολιτικη

Γόντικας: Συρρικνώνουν το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη ΣΜΠΕ για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε σοβαρές εξελίξεις και αρνητικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της ενέργειας στη Πελοπόννησο. 

Το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης συρρικνώνεται. 

Αδειοδοτούνται στη Πελοπόννησο τεράστια ιδιωτικά βιομηχανικά αιολικά και φ/β συγκροτήματα με εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 2.600MW και εκκρεμούν άλλα τόσα. Ήδη πάνω από 600 MW από αυτά, έχουν διασυνδεθεί στο σύστημα όπως και η 5η μονάδα φ/α της Μεγαλόπολις και η μονάδα της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στη Κόρινθο. 

Μιλάμε για ενέργεια εξαπλάσια από όσο παράγει το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης  από λιγνίτη ή το μισό από ότι είναι οι ανάγκες της χώρας σε φάση χαμηλής ζήτησης.

 Για τη μεταφορά αυτής της ενέργειας ήδη από τη δεκαετία του 1990 έχει κατασκευαστεί γραμμή υψηλής τάσης Νεάπολη-Μολάοι-Σκάλα-Κοσμάς-Λεωνίδιο-Κόρινθος, τελειώνει η γραμμή υψηλής τάσης Μεγαλόπολη-Πάτρα, αναβαθμίζεται η γραμμή Μεγαλόπολη-Κόρινθος και σχεδιάζεται γραμμή Μεγαλόπολη-Μολάοι.

Να τι σημαίνουν λοιπόν οι εξαγγελίες τους για ενεργειακός κόμβος η Πελοπόννησος και η χώρα. Στόχευση που εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους αν συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (πολέμους, ανταγωνισμούς καπιταλιστικών ομίλων για έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς).

Οι τωρινές εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση και την απαίτηση των εταίρων να πουληθούν λιγνιτικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ πρέπει τα επόμενα χρόνια το 40% των λιγνιτωρυχείων της χώρας να έχουν ιδιωτικοποιηθεί.  

Τεράστια λοιπόν κεφάλαια δις ευρώ που λιμνάζουν, ψάχνουν διέξοδο για επενδύσεις και κερδοφορία. Υπολογίζεται χοντρικά ότι το κόστος εγκατάστασης και διασύνδεσης για 1 MW είναι 1 εκατομμύριo ευρώ από αιολικά και 2 εκατομμύρια ευρώ από φωτοβολταϊκά.

Το ίδιο και σε άλλες δραστηριότητες γύρω από την ενέργεια. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για την Ηλιόσφαιρα στην Τρίπολη (μονάδα κατασκευής πάνελ για φωτοβολταϊκά). Ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου το 2008 και άρχισε η παραγωγή πάνελ το 2010. Το Φεβρουάριο του 2012 άρχισε να μην πληρώνει τους εργαζόμενους, και τώρα έχει δηλώσει πτώχευση. Εισέπραξε όμως 29 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση από το ΕΣΠΑ δάνεια από τράπεζες πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ (που έγιναν δανεικά και αγύριστα), φέσια σε προμηθευτές 9 εκατομμύρια ευρώ, χρέη προς το δημόσιο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και οφειλές δεδουλευμένων στους εργαζόμενους 2.224.406 ευρώ. Να ποια είναι η περιβόητη ανάπτυξη και η ιδιωτική πρωτοβουλία που ευαγγελίζεστε.    

Ο τομέας των ΑΠΕ προσφέρεται για τους καπιταλιστές αφού επιχορηγούνται για την κατασκευή κι έχουν εξασφαλισμένη με προαγορά την παραγωγή, σίγουρη, σύντομη κι εξασφαλισμένη κερδοφορία.

Πληρώνουν μια φορά τα λαϊκά στρώματα τους ανεμογεννητριάδες για τη κατασκευή των αιολικών πάρκων, αφού επιδοτούνται με ζεστό χρήμα, τους πληρώνουν και δεύτερη φορά ακόμα αφού πωλούν το ρεύμα στο δίκτυο σε διπλάσια τιμή αν είναι από αιολικό και σε εφταπλάσια αν είναι από φωτοβολταϊκό, από ότι κοστίζει στη ΔΕΗ με χρήση λιγνίτη ή γενικά στερεών καυσίμων. Επειδή έχουν μεγάλες δυνατότητες υπερτιμολογήσεων αφού απαιτούνται πολλά χωματουργικά, σίδηρο, μπετό κλπ είναι ζήτημα πόσα βάζουν οι καπιταλιστές από ίδια κεφάλαια.

Αυτή η πολιτική επιχορηγήσεων και κινήτρων για να έχουν μεγάλη εγγυημένη και γρήγορη κερδοφορία οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στη ενέργεια έχει οδυνηρές συνέπιες: 

· Για τα λαϊκά στρώματα αφού έχει εκτιναχθεί στα ύψη η τιμή της kwh. 

· Επιβάλλεται τέλος ΑΠΕ.  

· Στους εργαζόμενους στον κλάδο με μείωση προσωπικού, εντατικοποίηση της δουλειάς, συρρίκνωση μισθών, επιδομάτων, χειροτέρευση συνθηκών δουλειάς, υγιεινής κι ασφάλειας.

· Όσο για θέσεις εργασίας μηδαμινές.

Τώρα που επιταχύνεται η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν την αντιπαράθεση. 

Μόνο που ο καυγάς τους δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, αφορά τους ρυθμούς, τους όρους και τους τρόπους με τους οποίους θα επιταχυνθεί η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας.

H αναγγελία από τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα ιδιωτικοποιήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ και εκτός από λιγνιτικές, θα πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες, έδωσε άλλοθι στην κυβέρνηση να υπερασπιστεί ως λιγότερο «νεοφιλελεύθερο» το δικό της σχέδιο για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, στην οποία προσανατολίζεται η πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, που σχετίζονται και με ιδιαίτερα επιχειρηματικά συμφέροντα και σχέδια, τα οποία συγκρούονται στην αρένα της «απελευθέρωσης».

Κυβέρνηση και ΝΔ συμπίπτουν στην πρεμούρα τους να σφίξει η ΔΕΗ τη θηλιά στο λαιμό των οφειλετών από τα λαϊκά στρώματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις «σπατάλες» που αφορούν εκπτώσεις σε λαϊκά νοικοκυριά που διαβιούν στα όρια της φτώχειας. 

Χαρακτηριστική είναι η στάση τους απέναντι και στο νέο κύμα διαμαρτυριών για τους τσουχτερούς λογαριασμούς και τις επικείμενες ανατιμήσεις στα τιμολόγια.

Η μεν κυβέρνηση υπερασπίζεται τις αυξήσεις και στέλνει σε εισπρακτικές εταιρείες τους απλήρωτους λογαριασμούς, ο δε Κυρ. Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τους λογαριασμούς - «φωτιά» που τσουρουφλίζουν το λαό, για την ενεργειακή φτώχεια που μεγαλώνει, για την αδυναμία ολοένα και περισσότερων λαϊκών νοικοκυριών να έχουν απρόσκοπτη και επαρκή πρόσβαση στο αγαθό της Ενέργειας.

Τέλος, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ επικεντρώνουν στην αναπτυξιακή διάσταση της ΔΕΗ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει «τόνωση της ανάπτυξης» από την εισροή ξένων κεφαλαίων στον τομέα της Ενέργειας και την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στα περίφημα «αντίμετρα» ένα γενναίο πακέτο εκπτώσεων της ΔΕΗ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους. Υπόσχονται, δηλαδή, και οι δύο κέρδη στο κεφάλαιο, καταδικάζοντας, από την άλλη, το λαό σε βέβαιη χασούρα από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και την ένταση της ενεργειακής φτώχειας.

Αυτή την πολιτική που διαχρονικά ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. 

Ο ΑΔΜΗΕ απ’ τη φύση του είναι γνήσιο τέκνο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρετεί τα συμφέροντα της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. 

Υπηρετεί τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας. Ο διαχωρισμός παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση, αφού μόνο με διαχωρισμό μπορούν να δραστηριοποιηθούν ιδιωτικοί όμιλοι στην ενέργεια.

Αυτήν την πολιτική με συνέπεια στηρίζετε και υλοποιείτε στη Περιφέρεια ακόμα και με την ψήφο σας σε δεκάδες ΜΠΕ, άσχετα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στη διακυβέρνηση. 

Είμαστε στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, την καταψηφίζουμε και την αντιπαλεύουμε. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.