Πολιτικη

Τσίπρας: Μέχρι τέλος καλοκαιριού το νέο "εξοικονομώ" 

"Η Ελλάδα θα γίνει διεθνές ενεργειακό hub".

 

"Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και πόλος ειρήνης και σταθερότητας" υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο.

 

«Στόχος μας», είπε ο πρωθυπουργός είναι «η Ελλάδα να καταστεί Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο στις μεταφορές και την ενέργεια» και πρόσθεσε ότι «οι δρόμοι της ενέργειας του 21ου αιώνα δεν μπορούν να παρακάμπτουν την χώρας».

 

Αναφερόμενος στα μεγάλα ενεργειακά έργα ο κ. Τσίπρας είπε ότι:

 

Εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.

Προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου

Αλλά και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα είπε ο κ. Τσίπρας, «εργαζόμαστε εντατικά, σε διπλωματικό επίπεδο, για την ωρίμανση στρατηγικών ενεργειακών έργων όπως του αγωγού φυσικού αερίου East Med, του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector.

 

Υδρογονάνθρακες

 

Τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο θα υπογραφούν την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα είπε, ότι «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί». Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

ΑΠΕ -ΔΕΗ

 

«Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις Α.Π.Ε. προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι «η διασύνδεση των νησιών & το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των Υ.Κ.Ω.».

 

Πρόγραμμα "Εξοικονομώ"

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αυτό ο κ. Τσίπρας ότι θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα αφορά ιδιωτικά & δημόσια κτίρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.

 

Δασικοί χάρτες -Κτηματολόγιο

 

Με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, οριοθετείται ο δασικός χώρος και τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ για το Κτηματολόγιο είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020.

 

ΠΗΓΗ: ert.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.