Πολιτικη

ΣΔΙΤ: 69,13 ευρώ ο τόνος...για τον πολίτη!

Στα 69,13 ευρώ ο τόνος + ΦΠΑ, είναι το κόστος για τον πολίτη, από το έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

 

Αυτό ενημερώνει με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 

Στην απάντησή του ο υπουργός καταθέτει αναλυτικά συγκριτικά στοιχεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία, τις Σέρρες και την Ηλεία.

 

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εύχεται "ας είναι η απάντηση του υπουργού μια πραγματική βάση για συζήτηση χωρίς υπερβολές και λαϊκισμούς" και καλεί την κυβέρνηση "να αποφασίσει επιτέλους αν θα προχωρήσει το έργο".

 

Ο βουλευτής αναφέρει ότι από τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός στη Βουλή, "είναι φανερό πως το έργο της Πελοποννήσου είναι το μεγαλύτερο και το πλέον ολοκληρωμένο σε αυτό τον τομέα, για το οποίο επίσης έχει διασφαλιστεί και η μεγαλύτερη χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα" και προσθέτει:

"Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τις τοπικές αντιδικίες και τον εύκολο λαϊκισμό. Μετά την πρώτη επίσημη απάντηση του υπουργείου, όλοι, περιφέρεια, δήμοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση πρέπει να επικεντρωθούν επί του θέματος αυτού και όχι σε άλλα παρελκόμενα, τα οποία δεν αφορούν το έργο. Η ωριμότητα όλων μας, θα αποδείξει αν μπορούμε να δώσουμε απάντηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στα πρόστιμα που πληρώνουν οι πολίτες καθώς και στη δημιουργία 1.000 νέων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, που απαιτούν απάντηση στην πράξη" .

 

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προβλέπεται: Κατασκευή 3 ΜΕΑ (μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων. Κατασκευή 3 ΧΥΤΥ (χώρων υγειονομικής ταφής υπολείμματος). Κατασκευή 2 ΣΜΑ (σταθμών μεταφόρτωσης). Λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων. 

 

Το κόστος για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ δεν αναγράφεται.

 

Προϋπολογισμός: 150 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 66 εκ. ευρώ κοινοτική χρηματοδότηση.

 

Μεσοσταθμικό κόστος για τον πολίτη: 69,13 ευρώ/τόνος + ΦΠΑ.

 

Στη Δυτική Μακεδονία το μεσοσταθμικό κόστος για τον πολίτη είναι 67,2 ευρώ/τόνος + ΦΠΑ.

 

Στις Σέρρες το μεσοσταθμικό κόστος για τον πολίτη είναι 40,86 ευρώ/τόνος + ΦΠΑ.

 

Στην Ηλεία το μεσοσταθμικό κόστος για τον πολίτη είναι 40,86 ευρώ/τόνος + ΦΠΑ.

 

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.