Πολιτικη

Πολιτικό μνημόσυνο εις μνήμην Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Όπως είχε αποφασιστεί, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τίμησε, στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου, τη μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το συμβούλιο κράτησε ενός λεπτού σιγή, ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις συμβούλων περί της πολιτικής παρακαταθήκης του θανόντος.

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Πατσαρίνος, δήλωσε πως ο εκλιπών υπήρξε μια έντονη προσωπικότητα, με πολύχρονη παρουσία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Επεσήμανε, όμως, πως έπαιξε ρόλο και σε γεγονότα όπως τα "Ιουλιανά" του 1965, ενώ προώθησε και με "βίαιο" τρόπο νεοφιλελεύθερα μέτρα και πολιτικές. Ο κ. Πατσαρίνος θύμησε και την αλησμόνητη "ατάκα" του εκλιπόντος, όταν απευθυνόμενος στην ελληνική αστυνομία και σε περίοδο μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, είπε: "Εσείς (οι αστυνομικοί) είστε το κράτος"....

 

Θετικότερος ο κ. Αλευράς ( "Ο αποθανών δεδικαίωται, όχι με την έννοια που περιγράφεται στην επιστολή του Αποστόλου Παύλου", όπως σημείωσε) , "λάβρος" ο κ. Γόντικας που εστίασε στο ρόλο του εκλιπόντος ως υποστηρικτή της "αστικής εξουσίας", μεταπολεμικά. Ωστόσο, ο κ. Γόντικας αναγνώρισε πως υπήρξε "ένας αντίπαλος με ευθύ και καθαρό λόγο".

 

Ο κ. Τζαμουράνης, εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στην Ανταρσυα, δήλωσε συλλυπητήρια για την οικογένεια του εκλιπόντος, αλλά για την πολιτική δραστηριότητα του κ. Μητσοτάκη δεν υπήρξε καθόλου...υποστηρικτικός, καθώς την περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα, ενώ καταδίκασε την πρόσφατη προβολή του θανάτου του από μερίδα των ΜΜΕ ως "προσπάθεια αγιοποίησης". Μάλιστα, ο κ. Τζαμουράνης τον χαρακτήρισε "ηθικό αυτουργό" της δολοφονίας του καθηγητή Χρήστου Τεμπονέρα.

 

Η κ. Λυμπεροπούλου, από τους Οικολόγους, είπε πως "εμείς εκτιμούμε ιδιαίτερα την αντιδικτατορική του δράση αλλά και το ρόλο του στην εθνική συμφιλίωση" (σ.σ. "Εθνική συμφιλίωση" ονομάζεται η περίοδος στην μεταπολίτευση όπου έγινε προσπάθεια να επουλωθούν οι "πληγές" του εμφυλίου πολέμου και ο εθνικός διχασμός αριστεράς-δεξιάς).

 

Η κ. Νικολάκου είπε, μεταξύ άλλων, πως ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε, από νεαρή ηλικία, διαμορφωτής της πολιτικής ζωής και δεν συμβιβάστηκε με δεύτερους ρόλους ποτέ. Αναφερόμενη, μάλιστα, στη συγκυβέρνηση του 1989, δήλωσε πως είχε σαν στόχο την "πολιτική και φυσική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου" και πως αυτό ήταν λάθος. Η κ. Νικολάκου, με αφορμή την πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, υποστήριξε τις "καθαρές λύσεις" και "αντιπαραθέσεις" σε σχέση με τα προβλήματα και όχι τις..."αλχημείες"!

 

Τον λόγο έλαβαν και άλλοι εκ των Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης του κ. Τατούλη, ενώ ο κ. Χρυσαδάκος-προσφάτως παραιτηθείς από την παράταξη του κ. Πατσαρίνου- χαρακτήρισε το μνημόσυνο "Επεισόδιο στην προσπάθεια αγιοποίησης του εκλιπόντος". 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.