Πολιτικη

"Ο Περιφερειάρχης καλύπτει σωρεία παραβάσεων"

Λαϊκή Συσπείρωση: "Η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σταθερά με τους πυρηνελαιουργούς της ΒΙΠΕ – Μελιγαλά σε βάρος των κατοίκων της περιοχής."

 

"Είναι γνωστή η αθλιότητα από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργίων στη Μεσσηνία και ειδικότερα στη ΒΙΠΕ – Μελιγαλά, που απέχει μόνο 200 μέτρα από την πόλη, και επιβαρύνουν χρόνια τώρα τους κατοίκους και το περιβάλλον. 

Ο Περιφερειάρχης και η Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σταθερά από το 2011 συγκαλύπτουν αυτή την αθλιότητα παρά τη σωρεία των παραβάσεων στη λειτουργία των πυρηνελαιουργίων και τις παράνομες επεκτάσεις τους, γνωμοδοτούσαν πάντα θετικά για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Είναι χαρακτηριστικές οι παρακάτω μεθοδεύσεις:

Στις 26-1-2011 ανέβαλαν τη συζήτηση της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για παραπέρα μαγειρέματα αφού οι υπηρεσίες πιστοποιούσαν πάνω από 25 σοβαρές παραβάσεις και σωρεία μικρότερων. Το ίδιο έκαναν και στις 12-9-2011 και παράπεμψαν το θέμα στο συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης.

Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. της 17-10-2011 έβαλαν για συζήτηση εκτός Ημερήσιας Διάταξης ΜΠΕ για την μηχανολογική και κτιριακή επέκταση πυρηνελαιουργείου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά τη στιγμή που οι εκθέσεις αυτοψίας των υπηρεσιών βεβαίωναν ότι οι επεκτάσεις αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί Χωρίς προσχήματα και παρά τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων με τις πόρτες κλειστές και τα ΜΑΤ να κρατούν τον κόσμο απέξω, ψήφισαν θετικά υπέρ της ΜΠΕ για  ένα έργο που είχε ήδη εκτελεστεί, δηλαδή το νομιμοποίησαν εκ των υστέρων.

Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. 6-2-2012 συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Οιχαλίας για προσωρινή παύση των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά γιατί η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη, όχι μόνο αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα αλλά δεν δέχτηκαν ούτε καν την επιβολή των προστίμων που πρότειναν οι υπηρεσίες με τον αστείο ισχυρισμό ότι τα πρόστιμα δεν αποτελούν λύση.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα και χειροτερεύει συνέχεια.

Τώρα που οι μετρήσεις από το Δημόκριτο και άλλα εργαστήρια πιστοποιούν τεράστιες υπερβάσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα των ρυπαντικών παραγόντων, αντί να πάρουν μέτρα εισηγήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση  του ΠΕΣΥ 24-7-2017 ένα ευχολόγιο για να το απευθύνουν στην κυβέρνηση.

Οι πυρηνελαιουργοί αντέδρασαν ακόμη και στο ευχολόγιο και η Διοίκηση της Περιφέρειας με πρωταγωνιστή τον κύριο Τατούλη έσπευσε με εκφυλιστικές διαδικασίες να συμμορφωθεί.

Ο Περιφερειάρχης ήρθε στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ μόνο για το θέμα των  πυρηνελαιουργείων και μάλιστα πριν από το τέλος της συζήτησης, έκανε στους συνήθεις 14 πιστούς του πρόταση που απηχούσε τις θέσεις των  πυρηνελαιουργών και αποχώρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ σε ρόλο Βελιγκέκα έδωσε απεριόριστα το χρόνο στον εκπρόσωπο των πυρηνελαιουργών και δεν άφησε τους επιστήμονες υπηρεσιακούς παράγοντες να ενημερώσουν σωστά το Συμβούλιο. 

Η κυρία Νικολάκου δεν έκανε μόνο βολικές ερωτήσεις στον κύριο εκπρόσωπο αλλά διέκοπτε τους πάντες, κυρίως τους υπηρεσιακούς παράγοντες όταν έκρινε ότι δεν πρέπει να ακουστούν ορισμένα πράγματα.

Έτσι με τον ελάχιστο και μαγικό πλέον αριθμό των 14ων θετικών ψήφων πάρθηκε άλλη μια βρώμικη απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των  πυρηνελαιουργών και στοχεύει να αμβλύνει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων που έχει πλέον κορυφωθεί από τις πολύχρονες συνέπειες στην υγεία τους και το περιβάλλον.

Καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια και να οργανώσουν την πάλη τους. 

Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αν το κράτος δεν επιβάλλει για τα πυρηνελαιουργεία  συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές που αφενός θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντας, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κάτοικων, αφετέρου δεν θα επιτρέψει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, τόσο στους εργαζόμενους των πηρυνελουργείων, όσο και στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς και τα μικρά ελαιοτριβεία και συνολικά στις λαϊκές οικογένειες, αφού είναι γνωστή η τακτική της μετακύλησης κάθε «κόστους» των βιομηχάνων στις πλάτες των εργαζομένων (μειώσεις μισθών κτλ), των παραγωγών (μείωση τιμής πρώτης ύλης) και των λαϊκών οικογενειών(αύξηση τιμής προϊόντος)".      

 

Δελτίο τύπου - Λαϊκή Συσπείρωση

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.