Πολιτικη

Επίσκεψη Παπαηλιού στο ΠΕΔΥ Τριπόλεως

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού την 1 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε τη μονάδα υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας στην Τρίπολη, όπου συναντήθηκε, ενημερώθηκε και είχε διαλογική συζήτηση με τη διευθύντρια, τους γιατρούς και τα νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

 

Ο Γιώργος Η. Παπαηλιού υπογράμμισε ότι οι μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) "στέκονται στα πόδια τους" και πάλι, μετά τη λαίλαπα του 2014, οπότε και βρέθηκαν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ Τρίπολης επιτελεί το έργο της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στελεχώνεται πλέον με ιατρούς ειδικοτήτων και χιλιάδες πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους και εξετάσεων ιδίως του πλήρως εξοπλισμένου μικροβιολογικού τμήματος. 

 

Η διευθύντρια και οι ιατροί επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της μονάδας υγείας του ΠΕΔΥ με την πρόσληψη ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ακτινολόγου, καρδιολόγου, γυναικολόγου) και την κάλυψη των αναγκών σε διαγνωστικά μηχανήματα, όπως η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ακτινολογικού.    

 

Επιπλέον ο Γιώργος Η. Παπαηλιού ανέπτυξε το περιεχόμενο του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τον οποίο διατρέχει η αντίληψη, ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα-βασικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς. Έτσι, προωθείται η διασφάλιση του δικαιώματος σε δωρεάν, καθολική, ισότιμη, χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας.

 

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, το δίκτυο των υφιστάμενων δομών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (μονάδες υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας) παραμένει ως το δεύτερο επίπεδο υπηρεσιών του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό το δίκτυο  θα περιβάλλεται σε ένα πρώτο επίπεδο  από ένα άλλο δίκτυο αποκεντρωμένων δομών και υπηρεσιών, όπου ανήκουν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.), και οι οποίες θα στελεχώνονται από διεπαγγελματική και διεπιστημονική ομάδα υγείας, αποτελούμενη από οικογενειακούς γιατρούς, παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό και θα απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό. Οι Το.Μ.Υ., μέσω των ομάδων υγείας, αναπτύσσουν ένα νέο πρότυπο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στην υγεία στους χώρους εργασίας, στους εμβολιασμούς, στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, στη συνεχή και ολοκληρωμένη φροντίδα του πολίτη, αποτελώντας το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποσυμφορίζοντας τα νοσοκομεία. 

 

Η προωθούμενη τομή στο χώρο της ΠΦΥ συνιστά αλλαγή υποδείγματος για το ΕΣΥ, αφού "τοποθετείται" ένας σύμβουλος υγείας δίπλα σε κάθε πολίτη, με την καθολική ανάπτυξη του οικογενειακού γιατρού στις Το.Μ.Υ. και με τον αναπροσανατολισμό του έργου των γενικών γιατρών που υπηρετούν μέχρι σήμερα στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία προς την πρόληψη, την αγωγή υγείας και την κοινοτική φροντίδα. 

 

Ήδη έχουν προκηρυχθεί θέσεις ιατρών (για την Αρκαδία έχουν προκηρυχθεί 12 θέσεις ιατρών γενικής ιατρικής και παθολόγων και 3 παιδιάτρων), αλλά και παραιτρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, που θα στελεχώσουν τις Το.Μ.Υ. Οι  προσλαμβανόμενοι  θα εργάζονται με συμβάσεις εργασίας για 4 χρόνια (2+2) και θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση για την κάλυψη μόνιμων θέσεων στη συνέχεια.    Οι αποδοχές των ιατρών θα αντιστοιχούν σε αυτές της βαθμίδας επιμελητή Α’ του ΕΣΥ (1.700 ευρώ καθαρά για 7 ωρο και πενθήμερο πλέον των εφημεριών που θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν σε όμορες υγειονομικές δομές).    

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.