Πολιτικη

"Tα παιδιά δεν είναι εμπόρευμα"

Με χαιρετισμό της εκπροσώπου του υπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας, κ. Κατρούγκαλου, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 15ης Σεπτεμβρίου.

 Η κ. Σοφία Μπατσίλα, γιατί περί αυτής πρόκειται, μετέφερε μήνυμα του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος ενώ προσεκλήθη στο Συμβούλιο, δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

 

Ο κ. Υπουργός εκδήλωσε τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης στην επίλυση προβλημάτων της Περιφέρειας, όπως αυτό της μεταφοράς των μαθητών, με τον καλύτερο και πιο συμφέροντα για τους πολίτες τρόπο.

 

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταφορά των μαθητών, ο εισηγητής, κ. Πατσαρίνος, είπε, μεταξύ άλλων, πως τα παιδιά τα οποία αφορά το ζήτημα είναι περίπου 10.000 στην Πελοπόννησο και παρατηρούνται πολλές ατασθαλίες και συνεπώς υπάρχουν οι αντίστοιχες καταγγελίες.

 

Για το κόστος, ο κ. Πατσαρίνος είπε πως δεν πήρε τα σχετικά στοιχεία-παρότι τα ζήτησε-, τονίζοντας, παράλληλα, πως υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα αλλά και ανά είδους μεταφοράς. Απόρησε, δε, γιατί δεν έφερε το θέμα στο Συμβούλιο η ίδια η Περιφερειακή Αρχή.

 

Ο κ. Πατσαρίνος, τέλος, κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή πως δεν αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά το ζήτημα, καταφεύγοντας στις παρατάσεις, που, όπως είπε, αποτελούν συνήθη πρακτική για την Περιφέρεια. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως, ουσιαστικά, ο κ. Πατσαρίνος ζήτησε και την εξαίρεση του Προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, κ. Αγγελόπουλου, από την διαχείριση της υπόθεσης αυτής.

 

Η κ. Νικολάκου, αφού ευχαρίστησε την αντιπολίτευση επειδή έφερε το θέμα στο Συμβούλιο, αν και τόνισε πως η ίδια η Περιφερειακή Αρχή θα το έκανε, ούτως ή άλλως.

 

Η κ. Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε είναι δεδομένο πως η αλλαγή του νόμου περί διαγωνισμών (2016) και το γεγονός πως εδώ μιλάμε για παιδιά και όχι για...εμπορεύματα, καθιστούσαν αναγκαίο να υπάρξει ειδική μέριμνα ως προς τις ειδικές ομάδες παιδιών -νήπια, Α.μ.Ε.Α.-, πράγμα που δεν διασαφηνίζει ο νόμος.

 

Ως προς το κόστος, η κ. Νικολάκου είπε πως έχει μειωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι το ίδιο για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

 

Σε γενικές γραμμές, οι καθυστερήσεις αποδόθηκαν στις νομικές ασάφειες, στην αντικειμενική δυσχέρεια που πάντοτε προκαλεί ένας αυστηρότερος νόμος αλλά και στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Γεγονός είναι πως η κ. Νικολάκου είπε πως τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία, όπως και σε όλους τους διαγωνισμούς της Περιφέρειας.

 

Οι υπόλοιποι επικεφαλής των αντιπολιτευομένων Περιφερειακών Παρατάξεων, τοποθετήθηκαν επί της ουσίας, θέτοντας την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της αλλά και επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του θέματος. 

 

Μάλιστα, ο κ. Γόντικας είπε πως είναι εύλογο να υπάρχουν προβλήματα από τη στιγμή που η μεταφορά των μαθητών αντιμετωπίζεται ως "εμπόρευμα" και, συνεπώς, προκαλεί ανταγωνισμό συμφερόντων. Τόνισε πως η αρμοδιότητα της μεταφοράς θα έπρεπε να είναι στο Υπουργείο Παιδείας και όχι σε Δήμους και Περιφέρειες.

 

Οπωσδήποτε, άλλοι απέδωσαν τις αιτίες του θέματος σε "ταξικής φύσεως διακρίσεις", ενώ άλλοι σε έλλειψη προγραμματισμού και αποτελεσματικότητας εκ μέρους της διοίκησης, αυτοδιοικητικής και κυβερνητικής.

 

Υπήρξαν και φωνές που μίλησαν για συνολική απαξίωση του θεσμού του σχολείου, λόγω των κλεισιμάτων σχολείων, ειδικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένεκα της συνεχούς περικοπής των δημοσίων δαπανών.

 

Η εκπρόσωπος των Οικολόγων, μάλιστα, η κ. Λυμπεροπούλου, είπε πως το κλείσιμο των σχολείων γίνεται "μπούμερανγκ", καθώς το κόστος μεταφοράς είναι μεγαλύτερο από τις δαπάνες που περικόπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 Στη συζήτηση τέθηκε και η παράμετρος της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, μέσω του ελέγχου καταλληλότητας των μεταφορικών μέσων και της εξασφάλισης της κατάλληλης συνοδείας.

 

Eνδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του συμβούλου της παράταξης του κ. Τατούλη, κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το πρόβλημα και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τα επί μέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια ως προς τη μεταφορά, τις αγκυλώσεις που δημιουργούν οι Υπουργικές αποφάσεις, ορίζοντας τους όρους αλλά και τους περιορισμούς της δράσης, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ισχυρίστηκε, έχει μειώσει αφενός το κόστος και αφετέρου έχει αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων μαθητών.

 

Ο κ. Τατούλης, αφού θεώρησε θετικό το ενδιαφέρον του κ. Κατρούγκαλου ο οποίος, όπως είπαμε, έστειλε εκπρόσωπο στο Συμβούλιο, είπε, σχετικά με το θέμα της μεταφοράς, πως σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που δεν γνωρίζουν τα θέματα και συχνά απουσιάζουν από τις αρμόδιες επιτροπές, βρίσκουν ένα πρόβλημα και έρχονται να δώσουν διαπιστευτήρια κομματικής ταυτότητας για προφανείς λόγους.

 

Κατηγόρησε μέρος της αντιπολίτευσης για "κοντή μνήμη", "απαξιωτική αντίληψη" και "στείρα αντιπολίτευση".

 

Επιπρόσθετα, καταλόγισε "υπαρξιακά προβλήματα" σε στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και ορισμένα δυσφημιστικά δημοσιεύματα, σχετικά με το θέμα, που είχαν σκοπό, κατά τον κ. Περιφερειάρχη, να απαξιώσουν τις προσπάθειες της Περιφέρειας.

 

 Τέλος, ο κ. Τατούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως: 

 

"Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους νόμους της πολιτείας. Μειώσαμε κατά 60% το κόστος και απαλείψαμε, σε μεγάλο ποσοστό, τη διαφθορά και τις παράτυπες "συνεννοήσεις". Είμαστε μικρή περιοχή και ο καθένας γνωρίζει την ιστορία του άλλου. Η παράταση ήταν επιβεβλημένη, έτσι κι αλλιώς. Η σχολική μεταφορά γίνεται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται. Ένας διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός δεν κάνει διακρίσεις ούτε μπορεί να παραλληλιστεί με τις παλαιότερες "φωτογραφικές διατάξεις". Δεν είναι εμπόρευμα η μεταφορά μαθητών. Μας ενδιέφερε να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν, πιστεύω πως το έχουμε κατορθώσει."

 

Kαθώς ολοκληρωνόταν, φαινομενικά η συζήτηση, προέκυψε ένταση, όταν θέλησε να παρέμβει ο κ. Ροεινός, εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Οδηγών Ταξί της Σπάρτης.

 

Η κ. Νικολάκου είπε πως δεν μπορεί να πάρει μέρος στη συζήτηση ένας δυνητικός ανάδοχος του υπό συζήτηση έργου και έτσι δεν δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Ροεινό να μιλήσει. Αντί αυτού, μίλησαν, σε δευτερολογία, οι κ. Γόντικας, Αλευράς και Πατσαρίνος.

 

Ο τελευταίος ανέβασε αρκετά τους τόνους, με αποτέλεσμα να "εισπράξει" την απάντηση, σε ίδιο ύφος από τον κ. Περιφερειάρχη.......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.