Πολιτικη

Βλάσης: "Θα αφήσουν τίποτα όρθιο και ανοικτό;"

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η περιφέρεια θα έρχεται πάντα σε δεύτερη μοίρα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αναστολή λειτουργίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων αναφέρει ο βουλευτής ΝΔ Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης.

 

Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει:

 

"Το θέμα της αποδυνάμωσης των τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών μέσω της αναστολής λειτουργίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού που - στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της ανάγκης επίτευξης δημοσιονομικού οφέλους μέσω της επαναξιολόγησης των δομών Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.) - ανέστειλε τη λειτουργία των περιφερειακών δομών της, εγείρονται πολλά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Σε μια περίοδο που το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη λειτουργία των θεσμών και των κρατικών υπηρεσιών βαίνει διαρκώς μειούμενο, η παρουσία του κρατικών λειτουργών στις τοπικές κοινωνίες μπορεί να θωρακίσει την τήρηση των κείμενων διατάξεων, να ενισχύσει το αίσθημα δικαιοσύνης και ισονομίας αλλά και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για φαινόμενα παραβατικότητας. Η Αρκαδία και η περιφέρεια γενικότερα υποβαθμίζονται για ακόμη μία φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». 

Για το λόγο αυτό ο βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό πως προτίθεται να διασφαλίσει την επαρκή εποπτική και ελεγκτική λειτουργία των νέων κεντρικών δομών αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, ζητά να μάθει το μέγεθος των οικονομικών πόρων που θα εξοικονομηθούν από την εν λόγω αναδιάρθρωση αλλά και αν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, που θα επέτρεπαν τη συνέχιση της λειτουργίας των περιφερειακών δομών της Ειδικής Γραμματείας.

 

Παραθέτουμε την ερώτηση:

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2017 

Αρ.Πρωτ.: 8967

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων

 

Με την από 05/09/2007 απόφασή σας (ΑΔΑ Ω5ΙΨΗ-2ΥΤ) ορίζεται η αναστολή λειτουργίας οργανικών μονάδων της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.) μεταξύ των οποίων είναι και η Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων και των υπαγόμενων σ' αυτήν οργανικών μονάδων.

Όπως αναφέρετε, η απόφαση αυτή βασίζεται στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και στην ανάγκη επίτευξης δημοσιονομικού οφέλους μέσω της επαναξιολόγησης των δομών της Ειδικής Γραμματείας, που εντάσσεται στις ευρύτερες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Ωστόσο, η πλήρης αποδυνάμωση των περιφερειακών δομών της Ειδικής Γραμματείας εγείρει πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την εποπτική και ελεγκτική αποτελεσματικότητα που θα έχουν οι μηχανισμού του Υπουργείου Οικονομικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και το επίπεδο εξυπηρέτησης προς τους πολίτες. 

Σε μια περίοδο που το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη λειτουργία των θεσμών και των κρατικών υπηρεσιών βαίνει διαρκώς μειούμενο, η παρουσία του κρατικών λειτουργών στις τοπικές κοινωνίες μπορεί να θωρακίσει την τήρηση των κείμενων διατάξεων, να ενισχύσει το αίσθημα δικαιοσύνης και ισονομίας αλλά και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για φαινόμενα παραβατικότητας.

 

Βάσει των ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α)   Πως πρόκειται να διασφαλιστεί η επαρκής εποπτική και ελεγκτική λειτουργία των νέων κεντρικών δομών αλλά και η εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο;

β)   Ποιο είναι το μέγεθος των οικονομικών πόρων που υπολογίζετε ότι θα εξοικονομηθούν μέσω της αναστολής λειτουργίας των εν λόγω δομών;

γ)   Εξετάσατε εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης πόρων, που θα επέτρεπαν τη συνέχιση λειτουργίας των περιφερειακών της  Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος;

 

 Ο ερωτών Βουλευτής

 Κωνσταντίνος Βλάσης"

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.